Este rambursarea unui împrumut dat firmei de către asociat (fără dobândă) o cheltuială deductibilă în scopului calculării impozitului pe profit? În ideea în care împrumut un leu, produc doi, unul îl dau înapoi, mai rămân cu un leu. Statul îmi impozitează doi? De ce?
Cum completam Declaratia Unica pentru PFA cu mai multe coduri CAEN dar cu activitate efectiva doar pe codul CAEN principal, daca declar la norma de venit? In mod normal, cand ai mai multe CAEN si declari la norma de venit, se cumuleaza, insa daca prestezi pe un singur CAEN, celelalte pot fi declarate in sistem Real pe zero, in cadrul aceleiasi declaratii unice?
Un PFA este obligat sa plateasca TVA daca face comert cu piese uzate de la laptopuri pe care le achizitioneaza de la persoane fizice care le colecteaza si le vand PFA-ului?
1. Cum declar in "Declaratia Unica 2020" veniturile realizate efectiv pe 2019 in Sistem Real cat si faptul ca trec incepand cu 2020 la Norma de Venit?
2. Daca am mai multe coduri CAEN pe PFA (toate incadrabile la norma, doar unul produce venituri), platesc taxe pentru fiecare CAEN/norma in parte sau raportat la venituri pe un singur CAEN (cel care produce)?
Am observat niște câmpuri noi în declarația unica pe 2019, mai exact la calculare CAS/CASS sunt câmpuri obligatorii și care nu accepta valori mai mici de 12 salarii minime brute ca baza de impozitare.
Eu am un PFA din 2016 la care nu am avut activitate și nici nu estimez.
Dacă bifez și pt completarea CAS/CASS atât la 2018 cât și 2019 nu îmi da voie sa trec 0 (zero) ca baza de impozitare chiar dacă la venituri realizate cât și estimate e trecut zero, zice ca minim 12 salarii.
Adică trebuie sa plătesc chiar dacă nu am avut și nici nu estimez venituri? Sau pot sa nu bifez pt completarea acelor câmpuri de vreme ce venituri realizate/estimate sunt zero? E de ajuns?
Aveti idee cat poate dura evaluarea "bunurilor" de catre expertul desemnat de ONRC, in cazul aportului in natura la infiintare SRL? Exista costuri aditionale pt acest serviciu?
Este vb despre SRL asociat unic, iar "bunurile" sunt de fapt coduri sursa pentru o platforma online, platite anterior si pt care exista facturi si extrase de cont care dovedesc exact valoarea.
Daca infiintez un SRL, iar in dosarul la ONRC atasez acel formular/declaratie ca la sediul/punctele de lucru cat si in afara acestora NU se desfasoara activitatea mentionata la inmatriculare, cat timp poate acel SRL sa stea fara contabil? Sau mai bine zis, poate?
Intrebarile la care as dori raspuns punctual sunt :
1. Daca infiintez un PFA in Romania cu domeniul in IT, pot sa rulez un site si sa realizez venituri cu ajutorul site-ului (publicitate + servicii digitale automatizate) ? Sau trebuie SRL?
2. Este vreo problema de fiscalitate daca acest PFA are sediul in Romania dar deserveste o piata straina, gen Italia ?
3. Un PFA romanesc poate avea mai multe conturi bancare ?