avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Activitate niknik

Activitate niknik

Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in 2001 am cumparat un teren care avea si o casa construita. In intervalul 2001-2006 am modificat si extins constructia initiala si a rezultat o casa cu parter si mansarda. Pentru casa nou construita nu am proiect tehnic, certificat de urbanism sau autorizatie de constructie. Acum vreau sa merg la primarie sa solicit eliberarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie. In aceasta situatie care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez? Daca ma duc la primarie si solicit autorizatia de constructie dupa ce casa este finalizata risc sa primesc amenzi? Care sunt implicatiile legale?
Buna ziua,

Problema poate fi rezumata cam asa: locuiesc intr-un bloc in care s-a constituit o asociatie de proprietari cu personalitate juridica incepand cu 1 ianuarie 2008. Pana la 1 ianuarie anul acesta asociatia de locatari nu a avut nici un statut, administrarea financiara nu a fost verificata de nici un contabil pe ultimii 9 ani, fostul administrator nu a incheiat niciodata contracte de munca sau conventii civile cu femeia de serviciu si ceilalti membri ai comitetului care erau remunerati, iar pe statele de plata pentru salariile acestora apare trecut salariul brut si salariul net. In 2007 administratia a fost preluata de o alta persoana, iar la preluarea gestiunii de catre aceasta a rezultat un plus in gestiunea fostului admistrator care reprezinta suma aferenta impozitului retinut pentru cei care au fost remunerati. Acest plus datorat retinerii impozitului este justificat de fostul administrator prin faptul ca neavand personalitate juridica el nu a putut sa plateasca impozitul pe salarii la administratia financiara. Acum femeia de serviciu reclama suma aferenta impozitului ce trebuia platit pe salariul ei in aceasta perioada si ne ameninta ca ne da in judecata daca asociatia nu ii da acesti bani (pentru ca a aflat de acest plus in gestiune).
Intrebarile mele vis-a-vis de aceasta situatie sunt urmatoarele:
- de cand exista obligativitatea trasnformarii asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari cu personalitate juridica? Care sunt sanctiunile care s-ar putea aplica si cui se aplica aceste sanctiuni?
- Daca actuala asociatie ar fi data in judecata si ar pierde procesul cine este vinovat ca nu au fost intocmite contracte / conventii civile cu salariatii asociatiei de locatari si ce sanctiuni / pedepse ar putea fi aplicate si conform caror legi?Se putea plati impozit pe salarii in conditiile in care asociatia de locatari nu avea personalitate juridica si nici contracte de munca / conventii incheiate? Precizare: fostul administrator a murit intre timp, o evantuala raspundere civila / amenda poate fi platita acum de mostenitori?
- Statutul noii asociatii de proprietari prevede incheierea de conventii civile pentru membrii comitetului. Mai sunt valabile/reconoscute aceste conventii civile? Cat se plateste impozit pentru ele? Unde pot fi inregistrate?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.