Problema poate fi rezumata cam asa: locuiesc intr-un bloc in care s-a constituit o asociatie de proprietari cu personalitate juridica incepand cu 1 ianuarie 2008. Pana la 1 ianuarie anul acesta asociatia de locatari nu a avut nici un statut, administrarea financiara nu a fost verificata de nici un contabil pe ultimii 9 ani, fostul administrator nu a incheiat niciodata contracte de munca sau conventii civile cu femeia de serviciu si ceilalti membri ai comitetului care erau remunerati, iar pe statele de plata pentru salariile acestora apare trecut salariul brut si salariul net. In 2007 administratia a fost preluata de o alta persoana, iar la preluarea gestiunii de catre aceasta a rezultat un plus in gestiunea fostului admistrator care reprezinta suma aferenta impozitului retinut pentru cei care au fost remunerati. Acest plus datorat retinerii impozitului este justificat de fostul administrator prin faptul ca neavand personalitate juridica el nu a putut sa plateasca impozitul pe salarii la administratia financiara. Acum femeia de serviciu reclama suma aferenta impozitului ce trebuia platit pe salariul ei in aceasta perioada si ne ameninta ca ne da in judecata daca asociatia nu ii da acesti bani (pentru ca a aflat de acest plus in gestiune).
Intrebarile mele vis-a-vis de aceasta situatie sunt urmatoarele:
- de cand exista obligativitatea trasnformarii asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari cu personalitate juridica? Care sunt sanctiunile care s-ar putea aplica si cui se aplica aceste sanctiuni?
- Daca actuala asociatie ar fi data in judecata si ar pierde procesul cine este vinovat ca nu au fost intocmite contracte / conventii civile cu salariatii asociatiei de locatari si ce sanctiuni / pedepse ar putea fi aplicate si conform caror legi?Se putea plati impozit pe salarii in conditiile in care asociatia de locatari nu avea personalitate juridica si nici contracte de munca / conventii incheiate? Precizare: fostul administrator a murit intre timp, o evantuala raspundere civila / amenda poate fi platita acum de mostenitori?
- Statutul noii asociatii de proprietari prevede incheierea de conventii civile pentru membrii comitetului. Mai sunt valabile/reconoscute aceste conventii civile? Cat se plateste impozit pentru ele? Unde pot fi inregistrate?
Odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.114/1996 - legea locuintei - s-a decis transformarea asociaţiilor de locatari in asociaţii de proprietari.
Conventiile civile sunt valabile. Ele sunt incheiate, potrivit Codului Civil. Conventiile civile nu se inregistreaza nicaieri. Modificarile Codului fiscal au adus si o noua perspectiva asupra impozitarii veniturilor obtinute in baza conventiilor civile. Noile prevederi nu sunt cu mult mai clare in ceea ce priveste stabilirea categoriei din care fac parte aceste venituri. Legiuitorul le include în continuare în categoria veniturilor din activitãti independente, cu obligaþia retinerii la sursã a unui impozit anticipat de 10%. Aceleasi venituri insa pot fi incluse in categoria altor venituri, pentru care impozitarea se face la sursa si este finala (prin aplicarea cotei de impozit de 16%).
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit Codului fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Atentie insa, pentru ca impozitarea sa fie finala, optiunea trebuie exprimata in scris in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Conventie civila
elenadove
pentru angajatii cu conventie civila a unei asociatii de locatari din venitul brut ce retineri obligatorii se fac ?(impozit 10%,cas 5.5 %)
trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)