avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Activitate LILIANA FLEANCU

Activitate LILIANA FLEANCU

Daca succesibilii nu opteaza asupra succesiunii in termenul defipt de 6 luni, vor fi considerati ca nu au acceptat mostenirea! Este posibil ca acesta sa fie declarata vacanta si in temeiul legii sa intre in prop. statului! Aceptarea poate fi insa expresa sau tacita! Acceptarea expresa se exhiba in scris, in fata oricarui notar public, inlauntrul termenului de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data mortii autorului succesiunii). Acceptarea tacita, se produce atunci cand succesibilii se folosesc de averea autorului succesiunii, ca niste adevarati proprietari, putand face chiar acte de dispozitie cu privinta la bunurile ce alcatuiesc masa succesorala. Aceasta se intampla frecvent in cazul mostenitorilor sezinari (descendenti, ascendenti)! Este recomandabila aceeptarea expresa facuta in fata notarului public (oricare si oriunde - ma refer la notar si la localitate - cand aceeptarea este pura si simpla), pentru a nu putea fi inlaturat de la succesiune! Cand acceptarea succesiunii se face sub beneficiu de inventar, notarul public competent in fata caruia se da declaratia scrisa de aceeptare a succesiunii, va fi acela in raza caruia se afla cele mai multe buburi ale autorului succesiunii, vizand-se in special imobilele!
Cred ca va referiti la dezbaterea succesiunii, iar nu la deschiderea acesteia! Deschiderea succesiunii se produce la data mortii autorului succesiunii ("de cujus")! Succesibilii au termen de 6 luni de la data mortii autorului succesiunii de a accepta, respinge, ori renunta "in favorem"! Daca este vorba de dezbatere a succesiunii, sunt de acord cu cele opinate de catre colegi! O singura precizare ar mai trebui facuta de catr dvs.! Actiunile sunt in forma materialializata, ori dematerializata? Este necesar si util la notarul public in vederea solicitarii eliberarii unui supliment la certif. de mostenitor! Mai multe detalii sunt necesare pt. a opina in concretum!
Cred ca vi se cere de catre beneficiarul lucrarii pe care o ve-ti traduce, sa renuntati la drepturile patrimoniale asupra traducerii! Deasemenea pentru a va gasi sub protectia art.16 (drepturi derivate), trebuie sa contractati cu autorul lucrarii, iar nu cu o editura care a primit de la autor autorizatia de a reproduce opera sa in limba romana, ori in vreo alta! In acest caz putem vorbi cel mult de coautorat cu editura in cauza, in ceea ce priveste dreptul nepatrimonial (moral) derivat! In niciun caz in aceasta situatie nu puteti pretinde drepturi patrimoniale asupra operei derivate, altele decat cele stabilite prin contractul de prestari de servicdii incheiat cu cocontractantul! Daca insa faceti traducerea unei lucrari (contract, dizertatie, etc) nu veti putea pretinde de la beneficiar, decat pretul prestatiei, in ceeace priveste drepturile patrimoniale! Daca asa stau lucrurile, clauza contractuala ni se pare superflua! La dreptul moral (nepatrimonial) de autor nu se poate renunta prin nicio forma (conventie, epuizare)! Ce ar trebui sa stie cocontractantul dumneavoastra, oricare ar fi acesta, este ca va poate solicita traducerea sub anonimat, indemnizand-va in plus pentru aceasta. Si in aceasta circumstanta, tot dumneavoastra sunteti titularul dreptului de autor, nepatrimonial, moral! Pentru deslusirea spetei, trebuiesc mai multe date!