avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Activitate DaLyR

Activitate DaLyR

Răspuns la discuția Infiintare PFA 2020
Multumesc mult de lamuriri! Dar dividentele la SRL se pot scoate o data la 3 luni? Ca sa am banii in buzunar intr-o forma complet legala.
Răspuns la discuția Infiintare PFA 2020
Da, intr-un final m-am documentat mai bine si da, este obligatoriu daca se depaseste plafonul...
Mai am o singura intrebare, care din pacate n-are legatura cu PFA-ul si nu stiu daca are rost sa deschid un topic nou, ar fi urmatoarea:
La SRL, dividentele se pot scoate trimestrial? (Am vazut acum recent cum ca s-a modificat legea si nu mai este anual, ci trimestrial) Fiindca in cazul asta cred ca ar fi mai avantajos un SRL, fiindca nu imi pot garanta ca nu voi depasi plafonul, iar daca il voi depasi, nu stiu cu cat si daca mi-ar fi rentabil, mai ales daca nu depasesc plafonul cu mult, ca sa nu se simta asa tare acele taxe, eu avand si un contract full-time, deci timpul imi este limitat...
Buna, am o intrebare legata de infiintarea unui PFA, de fapt, mai multe intrebari...

Pe scurt, sunt programator si dezvolt softuri web ca freelancer pe anumite platforme, dar doresc infiintarea unui PFA cat mai urgent, avand niste proiecte in afara platformelor si vreau sa fie totul legal si in viitor sa pot prelua astfel de proiecte fara probleme, numai ca am urmatoarele nedumeriri...

1. Pentru urmatoarele CAEN-uri:
6311 - Activitati ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe
4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
5829 - Activitati de editare a altor produse software
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
Am nevoie de studii superioare/atestat sau sa dovedesc prin orice alt experienta mea profesioanal ca si programator? In legislatie nu se specifica, decat fraza "In unele cazuri", "Cazuri speciale", sau pe ONRC chiar "Dacă este cazul:" si asa mai departe, dar nu se spune niciunde care coduri CAEN cad sub acele "Cazuri speciale", "In unele cazuri" sau cum este pe ONRC "Dacă este cazul:", DAR vazusem pe undeva, in ceva articol faptul ca de fapt este nevoie de atestat/dovedire profesionala doar pentru profesiile reglementate, este adevarat? In cazul in care este adevarat, nu este nevoie sa dovedesc in niciun fel experienta mea profesioanal prin documente, corect?
Daca are vreo relevanta (ceea ce nu cred), in domeniu am avut contract de munca doar o singura data pe post de Programator pe o perioada de numai 2 luni jumatate iar altul Operator Date timp de un an si 4 luni, deci daca ar fi sa dovedesc printr-un extras de Revisal (asta daca este obligatorie dovedirea profesionala) nu stiu si nu cred ca acele 2 luni jumatate pe postul de Programator are vreo relevanta sau daca m-ar ajuta.

2. Daca depasesc plafonul de 12 salarii minime brute anual, atunci contributia la CAS va fi de 25% iar CASS de 10%, adica doar CAS-ul va fi aprox. minim 557 lei pe luna iar CAS aprox. 223 lei pe luna?
Spre ex. daca as avea un venit anual de 30.000 de lei NET, atunci ar fi CAS 25% din venitul minim brut a 12 salarii ( 6.690 lei pe an ) si CASS 10% din venitul minim brut ( 2.676 lei pe an ) iar impozitul pe venit de 10% anual adica 3.631 lei ?
Sunt corecte calculele? Adica as ramane NET total profit de doar 17003 lei ? Asta ar veni 1.416 lei NET lunar din 2.500 NET lunar(fara taxe), chiar asa este si in realitate? Sau ratez eu ceva? Deoarece mi se pare ca sincer este prea mult, ori imi da cu virgula, ori contributia la stat chiar este atat, voi sunteti cei mai in masura care m-ati putea lamuri si in care totusi as putea avea incredere, auzind fel si fel de variante deja... m-am saturat pana peste cap de toate variantele din stanga si dreapta nejustificate si fara litera de lege...
Am auzit inclusiv cum ca, contributia la CAS si CASS ar fi strict optional, dar din cate m-am documentat eu, este strict optional DOAR daca plafonul nu a fost depasit.

P.S Imi cer scuze in cazul in care aceasta categorie nu este cea mai potrivita.

Multumesc mult!