avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Infiintare PFA 2020
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Infiintare PFA 2020

Buna, am o intrebare legata de infiintarea unui PFA, de fapt, mai multe intrebari...

Pe scurt, sunt programator si dezvolt softuri web ca freelancer pe anumite platforme, dar doresc infiintarea unui PFA cat mai urgent, avand niste proiecte in afara platformelor si vreau sa fie totul legal si in viitor sa pot prelua astfel de proiecte fara probleme, numai ca am urmatoarele nedumeriri...

1. Pentru urmatoarele CAEN-uri:
6311 - Activitati ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web si activitati conexe
4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet
5829 - Activitati de editare a altor produse software
6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei
Am nevoie de studii superioare/atestat sau sa dovedesc prin orice alt experienta mea profesioanal ca si programator? In legislatie nu se specifica, decat fraza "In unele cazuri", "Cazuri speciale", sau pe ONRC chiar "Dacă este cazul:" si asa mai departe, dar nu se spune niciunde care coduri CAEN cad sub acele "Cazuri speciale", "In unele cazuri" sau cum este pe ONRC "Dacă este cazul:", DAR vazusem pe undeva, in ceva articol faptul ca de fapt este nevoie de atestat/dovedire profesionala doar pentru profesiile reglementate, este adevarat? In cazul in care este adevarat, nu este nevoie sa dovedesc in niciun fel experienta mea profesioanal prin documente, corect?
Daca are vreo relevanta (ceea ce nu cred), in domeniu am avut contract de munca doar o singura data pe post de Programator pe o perioada de numai 2 luni jumatate iar altul Operator Date timp de un an si 4 luni, deci daca ar fi sa dovedesc printr-un extras de Revisal (asta daca este obligatorie dovedirea profesionala) nu stiu si nu cred ca acele 2 luni jumatate pe postul de Programator are vreo relevanta sau daca m-ar ajuta.

2. Daca depasesc plafonul de 12 salarii minime brute anual, atunci contributia la CAS va fi de 25% iar CASS de 10%, adica doar CAS-ul va fi aprox. minim 557 lei pe luna iar CAS aprox. 223 lei pe luna?
Spre ex. daca as avea un venit anual de 30.000 de lei NET, atunci ar fi CAS 25% din venitul minim brut a 12 salarii ( 6.690 lei pe an ) si CASS 10% din venitul minim brut ( 2.676 lei pe an ) iar impozitul pe venit de 10% anual adica 3.631 lei ?
Sunt corecte calculele? Adica as ramane NET total profit de doar 17003 lei ? Asta ar veni 1.416 lei NET lunar din 2.500 NET lunar(fara taxe), chiar asa este si in realitate? Sau ratez eu ceva? Deoarece mi se pare ca sincer este prea mult, ori imi da cu virgula, ori contributia la stat chiar este atat, voi sunteti cei mai in masura care m-ati putea lamuri si in care totusi as putea avea incredere, auzind fel si fel de variante deja... m-am saturat pana peste cap de toate variantele din stanga si dreapta nejustificate si fara litera de lege...
Am auzit inclusiv cum ca, contributia la CAS si CASS ar fi strict optional, dar din cate m-am documentat eu, este strict optional DOAR daca plafonul nu a fost depasit.

P.S Imi cer scuze in cazul in care aceasta categorie nu este cea mai potrivita.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2020
DaLyR, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:27, 23 Februarie 2020
Pentru prima parte e cel mai indicat sa intrebati direct la ghiseul de la registrul comertului.
Pentru a doua, daca venitul anual net (venituri anuale - cheltuieli deductibile anuale) al pfa depasete plafonul de 12 salarii minime brute anual, atunci obligatoriu contributia la CAS 25% iar CASS 10% aplicate la valoarea plafonului, adica CAS-ul pentru acest an 558 lei pe luna iar CASS. 223 lei pe luna.
Cele doua sunt optionale daca venitul anual net este sub plafon.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2020
george-neagu, moderator
Da, intr-un final m-am documentat mai bine si da, este obligatoriu daca se depaseste plafonul...
Mai am o singura intrebare, care din pacate n-are legatura cu PFA-ul si nu stiu daca are rost sa deschid un topic nou, ar fi urmatoarea:
La SRL, dividentele se pot scoate trimestrial? (Am vazut acum recent cum ca s-a modificat legea si nu mai este anual, ci trimestrial) Fiindca in cazul asta cred ca ar fi mai avantajos un SRL, fiindca nu imi pot garanta ca nu voi depasi plafonul, iar daca il voi depasi, nu stiu cu cat si daca mi-ar fi rentabil, mai ales daca nu depasesc plafonul cu mult, ca sa nu se simta asa tare acele taxe, eu avand si un contract full-time, deci timpul imi este limitat...
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2020
DaLyR, utilizator
1. Nu trebuie studii ca sa desfasurati acele activitati.

2. Da, contributiile sociale sunt cele descrise mai sus.

Asa cum este legislatia in Romania, pentru activitatile unde raportul venituri/cheltuieli este mare, recomand SRL.
Multumesc mult de lamuriri! Dar dividentele la SRL se pot scoate o data la 3 luni? Ca sa am banii in buzunar intr-o forma complet legala.
Da.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat cu cim cu venituri si dintr-o activitate independenta Constantin2021 Constantin2021 Buna ziua, Un angajat cu CIM care are venituri si dintr-o activitate independenta (agent de asigurari) are obligatia sa plateasca, pe langa impozitul pe ... (vezi toată discuția)
Plata contributii roxana.a.g roxana.a.g Daca am un salariu min pe cartea de munca pentru care platesc cas si cass si am un PFA si un SRL, mai sunt obligata sa platesc sanatatea pe PFA sau SRL, ... (vezi toată discuția)
Organizare evenimente pfa sau srl Siespi Siespi Bună ziua, Organizez de ceva timp evenimente pe persoana fizica, dar as vrea sa imi fac PFA sau SRL. Pana acum aveam contract cu o firma de ticketing care ... (vezi toată discuția)