avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Angajat cu CIM cu venituri si dintr-o activitate ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Angajat cu CIM cu venituri si dintr-o activitate independenta

Buna ziua,
Un angajat cu CIM care are venituri si dintr-o activitate independenta (agent de asigurari) are obligatia sa plateasca, pe langa impozitul pe venit, si CAS si CASS? Daca da, care este modul de calcul?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Mai 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 12:41, 24 Mai 2021
Nu are importanta daca in timp ce obtineti venituri din activitatea independenta, mai aveti si un contract de munca valabil.
Contributiile sociale le veti declara in declaratia unica si le veti plati pentru acel pfa doar daca venitul anual net al pfa (venituri anuale brute incasate - cheltuieli anuale deductibile platite) depaseste plafonul a 12 salarii minime bute pe economie din anul respectiv si procentele 10% cass si 25% cas se aplica doar la valoarea plafonului (de exemplu pentru venitul inregistrat in 2020, plafonul este 12 x 2230 lei).
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2021
george-neagu, moderator
Buna seara,

Sa inteleg ca pt un venit de 2.229 lei/luna se plateste doar impozit de 10% 223 lei => remuneratie neta 2.007 lei, iar pt un venit de 2.230 lei/luna se plateste impozit pe venit 223 lei, CASS 10% x 2230 = 223 lei si CASS 25% x 2230 = 558 lei => remuneratie neta 1.226 lei.
Rezulta ca pt 1 leu incasat in plus se pierd 2.007 - 1.226 = 781 lei la renumeratie neta??!

Gresesc undeva?

Multumesc!
Culculul atat pentru impozitul pe venitul din activitati independente (10% aplicat la totalul venitului anual net adica total venituri incasate - totalul cheltuielilor deductibile platite) cat si pentru contributiile sociale, se face anual nu lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si salariat - taxe si contributii Oana.Musceleanu Oana.Musceleanu Buna ziua, Pentru un angajat care are si un PFA in alt domeniu, avand in vedere ca plateste impozit, CAS si CASS ca angajat, mai este necesar sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Informatii taxe pfa lucian75 lucian75 Buna seara,doresc sa deschid un PFA ptr activitati gen uber eats etc. Daca ptr serviciile prestate primesc o anumita suma ce depaseste plafonul min de 1900 ... (vezi toată discuția)
Contributi la un pfa pensionar omoro omoro Ce contributii trebuie sa platesc la stat daca o sa am un pfa si sunt pensionar si daca sunt mai mici decat in cazul unui srl in care as fi obligat sa fiu ... (vezi toată discuția)