Buna ziua.
Va raspund in calitate de consultant fiscal.
Astfel, pentru a nu fi considerate avantaje de natura salariala, aceste cheltuieli cu transportul angajatilor la / de la locul de munca trebuie sa fie bine definite si reglementate de catre angajator.
In Codul Fiscal avem urmatoarea prevedere :
"4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern."
Dupa cum se poate observa apare necesitatea definirii acestora prin contractul de munca si regulamentul intern.
Angajatorul poate si subliniez cuvantul poate, sa ceara orice documente sau dovezi care sa ateste faptul ca sumele respective sunt reale si au la baza o cheltuiala reala efectuata de catre angajat pe care el sa o deconteze.
De ce ? Simplu - ANAF cand vine in control poate reinterpreta orice operatiune economica care nu este corect justificata.
Va intrebati daca angajatorul incalca regulamentul GDPR? Ei bine nu il incalca intrucat sunt informatii care nu se refera la persoana vizata ce la un bun. Aceste informatii sunt detinute si de catre RAR prin efectuarea inspectiilor tehnice periodice.
Daca angajatorul specifica in regulamentul intern aceasta obligatie a angajatului, nerespectarea acestei obligatii duce la anularea acordari acestor sume.
Practic e la latitudine dvs. sa oferiti dovezi ca sa beneficiati de aceste sume.