avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Activitate ictin

Activitate ictin

@amvirdan, uite ca e chiar asa. Totusi traim in Romania unde sunt destui cu mentalitate de borfas. Mai ales in situatia in care institutiile care ar trebui sa il protejeze pe cetatean si ar trebui sa cunoasca legea se fac ca ploua

@adisan Ajuta cu ceva daca fac sesizare la Primarie? Din cate am citit din experienta altor utilizatori pe aici, efectul e cam zero. Cum am patit si eu la parcari, unde am depus plangere si mi s-a raspuns in final ca cererea mea de pe 22.12.2015 mi-a fost respinsa deoarece a fost o alta cerere pe 16.01.2016, chiar daca in hotararea consiliului local se specifica ca repartizarea se face in ordinea cererilor.
In alta ordine de idei, cam ce dovezi ar trebui sa adun eu impotriva presedintelui care sa poata fi luate in considerare de autoritati?

@cyan o sa ma duc astazi la administratie sa vad ce pot rezolva, dar vorbisem cu un vecin, membru in comitet si mi-a spus ca presedintele a sustras stampila asociatiei. Dar vroiam niste "munitie", sa vad ce masuri punitive as putea lua impotriva lui, ca pana acum si el si administratorea, si tanti de la parcari au avut aceeasi atitudine: "Crezi ca o sa imi faca cineva ceva?"
Buna ziua,

La sfarsitul lunii noiembrie 2015 am cumparat un apartament intr-un bloc vechi din sectorul 4. Vanzatorul, un mic borfas, a incercat o mica teapa, si anume sa ia banii si sa nu elibereze apartamentul. Cand nu i-a mers a decis sa se razbune refuzand sa predea boxa si locul de parcare conform intelegerii initiale. Din moment ce aceste 2 "bunuri" nu puteau fi trecute in contractul VC in mod legal, nu prea am avut ce face.

Dar de aici incep adevaratele probleme. Presedintele de bloc, si el un borfas, era prieten cu vanzatorul, si dupa semnarea contractului de vanzare cumparare s-a dus la serviciul parcari si a depus o sesizare sa nu dea locul de parcare noilor locatari. Apoi am aflat ca fiul presedintelui, alt borfas, codamnat si penal cu suspendare, se ocupa impreuna cu altii de aducerea de masini din Germania, si atare au nevoie de cat mai multe locuri de parcare unde sa depoziteze marfa.

Cei de la parcare sunt mana in mana cu presedintii de bloc, si se pare ca fac tot ce spun acestia fara se verifice, asa ca au atribuit locul de parcare presedintelui de bloc, chiar daca mai avea un loc atribuit. Iar mie mi-au refuzat cererea de acordare a unui loc de parcare, conform instructiunilor presedintelui de bloc. Orice incercare de a rezolva ceva la parcari s-a lovit de un zid de refuzuri.

Zilele trecute s-a afisat si intretinerea pe luna decembrie, si ma trezesc ca figurez cu restanta pe luna noiembrie cand nici nu eram proprietar. Presedintele de bloc refuza sa opreasca banii din fondul de rulment al fostului proprietar (chiar daca acesta nu si-a ridicat banii) sub pretextul ca nu are incredere ca eu voi depune un nou fond de rulment. De asemenea suntem trecute 2 persoane la intretinere pe decembrie, chiar daca nu am locuit acolo, sotia mea a depus si cerere in acest sens si avem si dovada de plata de unde am locuit.

De asemenea presedintele de bloc, care e si instalator, in decembrie a infundat instalatia sanitara a blocului cu o carpa si apoi a spus ca "noii proprietari care s-au mutat", au facut asta, adica noi.

Dupa o luna m-am cam lamurit cum sta situatia: presedintele de bloc impreuna cu o gasca de borfasi(cred ca sunt cam 10), printre care era si fostul proprietar, se comporta cu blocul de parca a fi proprietarea lor, fara sa tina cont de lege sau orice altceva. Si in complicitate cu fostul proprietar, presedintele de bloc e pornit sa ne faca rau de cate ori poate sau are ocazia.

Acum vine si intrebarea: pot sa fac ceva? Sau ma bat cu morile de vant si asociatiile de proprietari sunt stat in stat fara sa raspunda in fata nimanui?
Răspuns la discuția Vanzare Prima casa dupa 5 ani
Cyan, nu fondul da acordul de vanzare a locuintei, ci Ministerul de Finante. Fondul da acordul final de radiere a ipotecii. Si stiu din experienta, deoarece in acet moment sunt primul om din Romania care a reusit sa vanda o locuinta luata prin prima casa fara sa ramburseze creditul mai intai
Nici eu nu am sfatuit corect de catre banca. De fapt eu stiam mai multe ca ei, ca de obicei. Bancherii vor sa faca profit gros, si daca se poate sa nu munceasca deloc.

Partea buna e ca intr-un final s-a rezolvat. Am primit acordul de vanzare. Ideea e ca cererea trebuie trimisa catre ministerul de finante si nu catre fondul de garantare. Fondul de grantare ridica ipoteca doar in cazul in care creditul este achitat integral, si nu da acordul de vanzare deoarece, daca va uitati pe exrasul de carte funciara, scrie ca ipoteca e in favoarea Ministerului de Finante si nu a fondului de garantare.

Banca nu a stiut de acest lucru, s-au nu i-a interesat sa stie, si au trimis la fond. Noroc ca am tot sunat la fond, si o doamna de acolo a fost draguta si a trimis adresa mai departe catre minister, deoarece deja stateam de 2 luni fara un raspuns concret.

Adevarul e ca tot acest program a fost si este e o debandada. Cand a fost creat, nimeni nu s-a gandit cum o sa faca fata fondul de garantare cand o sa vina gramada de cereri, ce se intampla in caz de divort, ce se intampla daca omul vrea sa vanda dupa cei 5 ani. Tipic statului roman pana la urma.

Dar in incheiere, daca vreti sa vindeti, insistati la banca sa trmita dosarul al Ministerul de Finante si nu la fondul de garantare, sau trimite-ti voi cum a spus miron_adisor.
Tot la fond. De fapt la banca. Am vorbit astazi la fond. Depui cererea la banca. banca o trimite la fond. Fondul o trimite la ministerul de finante. Si apoi inapoi
Fiind patit, pot sa iti spun:
1. Nu poti sa semnezi nimic in fata notarului privitor la apartament fara acordul fondului de garantare si al bancii, asta incluzand ante-contract.

2. In acest moment (si am sunat si astazi la fond), fondul de garantare nu va da nici un acord motivand ca nu e treaba lor si nu sunt mandatati de minister sa il dea.

3. In momentul actual practic NU POTI SA FACI NIMIC fara sa achiti intai creditul, incluzand: vanzare, refinantare, inchiriere, semnare ante-contract etc. Deci, nu ai nici un drept asupra apartamentului, in afara de a plati rata si de a locui in el.

4. Daca se publica in monitor hotararea de guvern, si Fondul de Garantare este de acord sa o implementeze (ceea ce prea curand nu o sa se intample din cate am inteles de la ei) o sa poti vinde oricui, indiferent de cum alege sa plateasca.
@ mormelvio

Am niste mici nelamuriri:

1. Cum de s-a putut semna ante-contractul, deoarece eu am fost la mai multi notari, si toti au refuzat sa autentifice un ante-contract fara sa am acordul bancii si al fondului de garantare

2. Dureaza intre 2 si 4 luni pana statul emite adresele de radiere a ipotecilor? Este o informatie sigura? Despre ce banca era vorba? Este enorm de mult, asta inseamna ca dureaza aproape un an finalizarea tranzactiei, daca punem 4 luni radierea ipotecii, inca 4 luni pana ia cumparatorul creditul de prima casa si celelalte

Buna ziua,
Ma alatur si eu celor tepuiti de programul prima casa. Am achizitionat apartamentul in luna septembrie 2009. In toamna anului trecut m-am hotarat sa il vand. Am vorbit la banca sa le spun ca vreau sa il vand, si mi-au spus ca nu este nicio problema, vin cu clientul la banca si se rezolva.

Sa gasesc un client nu a fost simplu, mai ales in conditiile actuale. Dar in aprilie 2015 am gasit un client dispus sa plateasca cu banii jos. Si de aici a inceput cosmarul.

Ne-am dus la notar sa semnam un ante-contract si aici ni s-a spus ca eu nu am nici un drept de semnatura asupra apartamentului, nici macar de promisiune de vanzare pana nu primesc acceptul bancii si al fondului de garantare.

Asa ca am procedat sa ne ducem la banca si sa luam acceptul. Pe 29 aprilie am depus cererea scrisa catre banca pentru accept, si ni s-a spus ca intr-o zi trebuie sa avem acceptul bancii si apoi se va cere acceptul fondului care ar trebui sa soseasca in maxim 30 de zile.

Si am asteptat. Dar nimic nu s-a intamplat. De la banca ma tot mint ca au trimis catre fondul de garantare dosarul. Asa ca m-am gandit sa incerc sa fac o refinantare la o alta banca ca sa il pot vinde.

Astazi am reusit in sfarsit sa sun la fondul de garantare (deoarece evindent telefoanele lor suna mai tot timpul ocupat). Si de la fond am primit urmatoarele informatii:

1. Ei nu au primit nicio solicitare de la banca pentru acordarea avizului de vanzare

2. Chiar daca ar primi ar REFUZA o astfel de cerere de vanzare, invocand faptul ca programul prima casa nu le da voie sa dea un astfel de aviz si ca oricum nu e treaba lor

3. Si o refinantare o sa fie REFUZATA de catre fondul de garantare, deoarece au invocat faptul ca nu pot sa pun nici ipoteca de rang inferior, necesara pe perioada refinantarii.

4. Singura solutie sa pot vinde apartamentul e sa returnez imprumutul integral

Si citez din textul hotararii de guvern 717/2009:
Art. 6
Garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, are urmatoarele caracteristici principale:
b) este neconditionata - contractul prin care este furnizata protectia nu contine nicio clauza asupra careia cumparatorul protectiei nu detine controlul, clauza care sa poata scuti garantul de obligatia de a plati in termen de maximum 90 de zile calendaristice, in cazul in care obligatul principal nu achita la termen plata scadenta/platile scadente;

Art. 7
Raspunderea FNGCIMM, in numele si in contul statului, incepe la data semnarii de catre parti a contractului de garantare.

Art. 10
Garantia este garantata cu ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate prin program, in favoarea statului roman reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de vanzare a acesteia pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini.

Si FNGCIMM incalca tocmai dispozitiile hotararii de guvern negandu-mi dreptul de a vinde proprietatea.


Practic statul roman ne-a TEPUIT pe toti. Ne-a ademenit intr-un program cu promisiunea unor dobanzi mai mici, si acum ne tine captivi incalcand grav legile si insasi constitutia. Din cate imi amintesc proprietatea este garantata prin constitutie, dar insasi statul roman imi incalca constitutia refuzandu-mi, si refuzand-une tuturor, dreptul de a dispune de proprietatea noastra.

Asa ca aviz tuturor: NU CUMPARATI CU PRIMA CASA si nu va implicati in nici un program in care parte este cel mai mare escroc al tarii: statul roman.

Daca are cineva vre-o idee cum am putea sa obligam FNGCIMM sa respecte legea, va rog frumos sa ne impartasiti si noua.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@romibaro, imi pare rau dar chiar nu am nevoie de cineva care sa faca apologia RATB. Sa te intreb, banii de pe cardul RATB cand se iau: inainte sa ma urc in autobuz sau dupa ce ma urc si validez cardul? Daca ma urc in autobuz si RATB-ul decide sa anuleze sistemul de validare a cardurilor, si apoi se urca controlorii ce se intampla in aceasta situatie? Nu e cumva similara?

In al doilea rand, ai vre-un articol de lege la care sa te referi cand afirmi aceste aberatii, cum ca ar trebuie sa platesc calatoria inainte sa ma urc in autobuz? Si spun ca sunt aberatii considerand ca: ce se intampla daca eu plateam prin SMS dar nu sosea nici un autobuz? Ceea ce nu e de neintantalnit. RATB-ul isi cam bate joc de calatori, autobuzele circuland dupa cum au chef anumiti angajati RATB si nu cum e stabilit orarul.

In concluzie, as dori parea cuiva aivzat, si nu aberatii de genul emise de @romibaro. Nu am nevoie de cantatori ai hotilor de la RATB, ca nu stiu decat sa fure in loc sa ofere sercvicii de calitate.

P.S.
Da am avut abonament la RATB, dar am renunta la el cand dupa 30 de minute de stat in frig sa astept autobuzul, am sunat la centru sa intreb ce se intampla si mi s-a raspuns: "Nesimtitule, dupa ce ca nu platesti mai vrei sa si vina", asta cu abonamentul paltit in buzunar. Asa ca da, ma deranjeaza neavenitii care au pretentia sa dea lectii de moralitate sustinand o companie imorala formata din hoti si nesimtiti.
Buna ziua,
Am o mica problema cu o amenda RATB. Sa va povestesc pe scurt situatia.

Astazi m-am urcat in autobuz RATB, mijloc de transport pe care il folosesc foarte rar. Intr-adevar am vazut controlul, si neavand abonament sau alte alea, am trimis SMS la numarul 7456, care era numarul de plata a abonamentului prin SMS.

Drept sa spun am fost extrem de mirat cand am primit raspuns inapoi ca plata prin SMS a titlurilor de calatorie de o zi a fost suspendata. Asta in conditiile in care in autobuz nu era nici un anunt de acest gen, cum ca s-ar fi suspendat plata prin SMS.

Drept urmare am primit amenda si motivatia controlorilor e ca s-a anuntat la stiri, si e si pe site (intr-adevar, e scris undeva mic si pe site ca e suspendat temporar, sub poza mare in care se anunta plata prin SMS).
Eu am dovada ca am fost de buna credinta si am vrut sa platesc, avand SMS-ul.

In aceste conditii se poate contesta amenda. Si daca da, cum?