Buna ziua. In cartea de munca sunt trecute doar sporul de vechime,care variaza pana la 25%,in functie vechimea la care am ajuns si sporul de conditii grele(10%). Mentionez ca nu scrie nimic de orele lucrate sambata si duminica ce au fost platite la dublu si au fost multe pentru ca acesta era specificul meseriei si nici ore suplimentare. Au fost luni cand am beneficiat doar de 3 zile libere,pentru ca era lipsa de personal si eram platita,deci salariu brut era mare.,iar in brut au intrat si prime de merit.Am iesit la pensie in 2015,pensie de invaliditate gradul 3,in continuare muncesc patru ore. Ce ma frapeaza este faptul ca pensionar de aceeasi varsta cu mine care a lucrat la patron pe un salariu mic,avand acelasi grad de invaliditate,ca mine,cu vechime doar 17 ani are pensie cu 20 lei mai mica decat pensia mea,care am muncit 26 de ani,plus 5 ani 4 ore dar aceia se calculeaza cand voi iesi la pensie la limita de varsta.Mentionez ca lucrez din anul 1988.Am citit in Legislatia Muncii conf, art.3 alin.(1)lit.p din legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensi publice,se iau in considerare doar sporurile cu caracter permanent pe perioada 01.10.1990-01.04.2001.Potrivit legii 165 din Legea 263/2010 se utilizeaza salariile brute sau nete dupa modul de inscriere in carnetul de munca astfel salarii nete de la 1 iulue 1997 pana la 1 ianuarie 1991 si salarii brute se la 1 ian 1991.Pe carnetul meu de munca nu scrie nimic de ore suplimentare sau ore platite la dublu sambata,duminica sau sarbatori legale. Am facut cerere la fostul angajator intrat in insolventa ,arhiva o administreaza un privat,pentru adeverinta,dar din moment ce in cartea de munca nu au fost trecute ca sporuri cu caracter permanent nu stiu daca voi rezolva ceva. Daca nu se poate recalcula pensia macar sa pot recupera acei bani opriti din brut. Multumesc.
Banii opriti la pensie din sporul de vechime,zilele de lucru sambata si duminica plus sarbatorile legale platite dublu,orele suplimentare,sporul de conditii grele nu sunt calculati la pensie conform legii cu toate ca din 1991 s-a oprit contrubutia la pensie din salariu brut. Cum pot face sa imi recuperez banii opriti din cumulul acestor sporuri cu salariu? Aceste sporuri nu se iau in considerare la calculul pensiei dar mie mi-a oprit bani pentru pensie din brut(deci si sporurile asimilate,plus ore suplimentare si ore platite la dublu). Mentionez am lucrat in doua schimburi,inclusiv sambata,duminica,sarbatori legale conform planificarii,