Banii opriti la pensie din sporul de vechime,zilele de lucru sambata si duminica plus sarbatorile legale platite dublu,orele suplimentare,sporul de conditii grele nu sunt calculati la pensie conform legii cu toate ca din 1991 s-a oprit contrubutia la pensie din salariu brut. Cum pot face sa imi recuperez banii opriti din cumulul acestor sporuri cu salariu? Aceste sporuri nu se iau in considerare la calculul pensiei dar mie mi-a oprit bani pentru pensie din brut(deci si sporurile asimilate,plus ore suplimentare si ore platite la dublu). Mentionez am lucrat in doua schimburi,inclusiv sambata,duminica,sarbatori legale conform planificarii,
De unde stiti ca nu vi s-au luat in calcul? Depinde si cand ati iesit la pensie, anumite sporuri nu au fost luate in calcul, ele nefiind inglobate in venitul lunar brut. Pentru a putea beneficia de majorarea pensiei, cu suma aferenta sporurilor de care vorbiți e bine sa solicitati Casei de Pensii o recalculare a pensiei in plata, pe baza adeverintelor pe care le veti obtine de la fostii angajatori, in care sa fie precizate salariul (de incadrare), sporurile cu caracter permanent (ex. spor de vechime, spor conditii grele, spor toxicitate etc.), precum și alte sporuri (ex. spor pentru munca suplimentara, sporuri pentru orele lucrate pe timpul noptii). De asemenea, trebuie să stiti ca in situatia in care ati beneficiat si de sporul - ”acord global” - si acela se ia in calcul la reclacularea pensiei. Important este sa vedeti ce salariu si sporuri aveti trecute in carnetul de munca (pana ia 01.01.2011), daca aceste sporuri nu se regasesc trecute distinct in carnetul de munca, atunci trebuie sa mergeti la angajatori sa va luati adeverinte.
1. Admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În interpretarea dispozițiilor art. 2 lit. e), art. 78 și art. 164 alin. (1) și (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și ale art. 1 și 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, stabilește că:
Formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. 4 din Codul de procedură civilă.
Pronunțată, în ședință publică astăzi, 17 octombrie 2011.
(Înalta Curte de Casație și Justiție - ÎCCJ, Decizia nr. 19/2011 privind completul competent să judece recursul în interesul legii ce formează obiectul Dosarului nr. 18/2011)
2. Potrivit prevederilor art. 127, din HG nr. 257/2011, pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sporurile cu caracter permanent, care se pot valorifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie, potrivit prevederilor art. 165 alin. (2) din lege, sunt cele prevăzute în anexa nr. 15, care mentioneaza ca : Mențiune: Nu sunt luate în calcul la stabilirea punctajului mediu anual întrucât nu au făcut parte din bază de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001:
● formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
...
Buna ziua. In cartea de munca sunt trecute doar sporul de vechime,care variaza pana la 25%,in functie vechimea la care am ajuns si sporul de conditii grele(10%). Mentionez ca nu scrie nimic de orele lucrate sambata si duminica ce au fost platite la dublu si au fost multe pentru ca acesta era specificul meseriei si nici ore suplimentare. Au fost luni cand am beneficiat doar de 3 zile libere,pentru ca era lipsa de personal si eram platita,deci salariu brut era mare.,iar in brut au intrat si prime de merit.Am iesit la pensie in 2015,pensie de invaliditate gradul 3,in continuare muncesc patru ore. Ce ma frapeaza este faptul ca pensionar de aceeasi varsta cu mine care a lucrat la patron pe un salariu mic,avand acelasi grad de invaliditate,ca mine,cu vechime doar 17 ani are pensie cu 20 lei mai mica decat pensia mea,care am muncit 26 de ani,plus 5 ani 4 ore dar aceia se calculeaza cand voi iesi la pensie la limita de varsta.Mentionez ca lucrez din anul 1988.Am citit in Legislatia Muncii conf, art.3 alin.(1)lit.p din legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensi publice,se iau in considerare doar sporurile cu caracter permanent pe perioada 01.10.1990-01.04.2001.Potrivit legii 165 din Legea 263/2010 se utilizeaza salariile brute sau nete dupa modul de inscriere in carnetul de munca astfel salarii nete de la 1 iulue 1997 pana la 1 ianuarie 1991 si salarii brute se la 1 ian 1991.Pe carnetul meu de munca nu scrie nimic de ore suplimentare sau ore platite la dublu sambata,duminica sau sarbatori legale. Am facut cerere la fostul angajator intrat in insolventa ,arhiva o administreaza un privat,pentru adeverinta,dar din moment ce in cartea de munca nu au fost trecute ca sporuri cu caracter permanent nu stiu daca voi rezolva ceva. Daca nu se poate recalcula pensia macar sa pot recupera acei bani opriti din brut. Multumesc.