avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Activitate tarabuzan

Activitate tarabuzan

multumesc. deci odata, incadrat intr-un grad, primesc 704 + indemnizatia de 375
nelămurirea mea privea găsirea unei căi de a mă pensiona, fără a mai fi obligat la un stagiu anume de cotizare, chiar și în cazul în care ar fi vorba de pensionare pe caz medical.

o altă problemă era legată de cuantuum. în acest moment, indemnizația de grad 2 este în valoare de 375 ron. la care poți cumula anumite stagii pe care, de bine de rău, le-ai îndeplinit.

faptul că problema pe care am ridicat-o pare ambiguă, asta este doar din cauza interpretărilor strict terminologice, aș spune.

am apelat la consultarea specialiștilor de pe acest forum, deoarece m-am săturat să fiu tratat cu indiferență de funcționarii de la ghișeele instituțiilor statului român. greșeli de calcul sunt.... o gramadă. asta nu o poate nega nimeni!
Nu cred ca este vorba despre a fi sau a nu fi ceva nou,.

Ramane esenta. Citez chiar de pe avocatnet..

1) in 2018 - www.avocatnet.ro/articol_468...

2) in 2019 - www.avocatnet.ro/articol_499...

"Indemnizația socială pentru pensionari, așa cum e definită în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009, se acordă astfel încât orice pensionar care are o pensie sub nivelul minim să primească cel puțin această valoare (s-a numit, la momentul introducerii sale în legislație, pensie minimă garantată)."

"începând cu 1 septembrie 2019, pensia minimă garantată se va majora cu 10% și va ajunge la valoarea de 704 lei. Tot actul normativ prevede că, în perioada 1 ianuarie - 31 august 2019, indemnizația socială pentru pensionari va rămâne la valoarea din prezent, și anume nivelul acesteia se va menține la 640 de lei, urmând ca apoi să se majoreze. "
Si inceputul urmatorului articol, la ce face referire?

[ link extern ] /

In ceea ce priveste stagiul de cotizare, am 14. Deci imi mai trebuie 1.
Deja gasisem aceste informatii.

In conditiile in care (citez din ceea ce transmitea ministrul muncii) "Cu privire la pensia minimă, în acest moment, plafonul este acelaşi din anul anterior, aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi, vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii",

Daca am cotizat o perioada la sistem, suma aceasta (acum de 704), cum si sub ce forma creste???

Multumesc!

Pentru cei care stiu, astept opinii mai in detaliu.
bun.

doresc mai inainte de 55 de ani. cum pot?

si daca nu pot, ma pot pensiona pe caz de invaliditate?
multumesc! si cu penalizare se poate, cu scaderea de 0,15?
Bun gasit. Sunt nascut in decembrie 1976, angajat din mai 2006, fara intreruperi, cu salariu minim pe economie. Am o dizabilitate – grad 2, accentuat, din nastere. As dori sa stiu cum ma pot pensiona, anticipat, partial.

Stiu ca ti se scade 0,15 % lunar daca te pensionezi mai inainte cu 8 – 9 ani, fata de termenul de drept. De asemeni, exista o reducere a varstei de pensionare cu 10 ani, pentru acest grad (2).

Cum se calculeaza corect, in aceasta situatie?

Multumesc!