Bonurile de masa trebuie semnate pe stat de plata sau orice alta hartie?
Pot cere angajatorului o adeverinta prin care sa pot vedea urmatoarele :
Salariul brut, cu toate componentele: salariul de baza, prime, sporuri etc.;
Ore lucrate;
Ore suplimentare;
Zile de concediu;
Impozitul retinut;
Contributiile retinute;
Deducerea personala (unde este cazul);
Salariul net;
Restul de plata.
Stiu ca unele firme dau fluturasi de salariu prin care vezi cerintele de mai sus, din ce am inteles nu sunt obligati sa le dea. Cum as putea face sa cer informatiile de mai sus?
Buna ziua,
Lucrez ca agent de vanzari de 2 ani la o companie din Bucuresti, Imi desfasor activitatea in Iasi iar luna aceasta am fost in deplasare in Bacau, in data de 25.03.2020 am primit lichidarea in punctul de lucru din Bacau. Am semnat statul de plata pentru lichidare si m-am dus intr-un birou pentru a trimite cateva emailuri, in momentul cand am deschis un sertar pentru a lua foi pentru lista cateva foi la imprimanta, am gasit un carnet de bonuri de masa cu valoare 15 lei x 20 buc pe numele meu. Din ceea ce am vazut lipsea bonurile de masa, cel mai probabil au fost folosite, Eu nu am benificiat niciodata de astfel de bonuri de masa. Am intrebat la departamentul resurse ce sunt cu acele bonuri de masa dar au refuzat sa imi dea explicatii. Mentionez ca am luat acel carnet de bonuri cu mine in care sunt mentionate datele mele, valoarea, nr serii: de la ... pana la... Intrebarea mea catre dumneavoastra este ce pot sa fac in cazul acesta deoarece consider ca cineva sa folosit de bonurile de masa in acest timp. Ce imi recomandati sa fac? Daca ar fi trebuit sa primesc bonuri de masa, trebuie semnate pe statul de plata sau alt document? Care ar fi procedurile de urmat in acest caz?
Buna ziua
Sunt angajat la o firma de telecomunicatii de 5 ani de zile. Timp de 4 ani am primit in fiecare luna bonuri de masa iar din 01.01.2019 pana in prezent, nu am mai primit nici un bon de masa, angajatorul motivand verbal ca nu se mai acorda bonuri de masa. In data de 20.03.2020 fiind in deplasare in Brasov, fata de judetul in care locuiesc am primit lichidarea in punctul de lucru al angajatorului. Am primit numerar ceea ce priveste lichidarea. Cand am dat sa plec din punctul de lucru am fost atentionat de catre un coleg de munca ca in afara de lichidarea in numerar se aflau un nr de 20 de bonuri de masa emise pe numele meu dupa care le-am luat cu mine. La interval de 2 zile sunt sunat de catre departamentul resurse umane prin care mi se comunica faptul ca cele 20 de bonuri emise pe numele meu nu imi apartin si ca trebuie sa ajunga la un coleg din Brasov precum ca sunt ale lui si nu ale mele. Ceea ce nu inteleg este faptul cum poate ca colegul meu sa benificieze de cele 20 de bonuri emise cu datele mele? Este normal ca angajatorul sa se foloseasca de datele mele pentru emiterea unor bonuri de masa si sa fie distribuite catre alti colegi? Am impresia ca angajatorul a emis din data de 01.01.2019 bonuri de masa si au fost repartizate catre alti colegi iar eu nu am benificiat de ele. Mentionez faptul ca departamentul resurse umane nu doreste sa imi dea explicatii referitor la emiterea bonurilor de masa emise pe numele meu. As dori sa stiu ce pot sa fac in acest caz? Pot lua masuri impotriva angajatorului pentru eventuale daune prin neprimirea bonurilor de masa? Care sunt pasii pe care ar trebui sai fac?