avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Activitate xris

Activitate xris

Cum nu imi este acum absolut necesar creditul si mai pot astepta, nu o sa semnez.

Ce ma tem este ca s-ar putea crea un precedent si vom vedea aplicata generalizat aceasta practica pe viitor.

Ar putea oare autoritatile sa previna acest abuz (renuntarea doar din partea clientului la forta majora / impreviziune) sau va ramane doar in seama instantelor? Om vedea...
Nu mi se pare in regula aceasta declaratie, este un fel de abuz.

OK, declar ca acum am cunostinta de criza actuala de coronavirus, si acum pot si voi plati ratele. Pana aici e corect.

Insa creditul nu e luat pe cateva luni sau 1 an, ci pe o perioda lunga. Cum inteleg eu textul, renunt la a mai invoca vreodata forta majora, chiar si in viitor pentru situatii care nu pot fi prevazute acum in nici un fel, si asta nu mi se pare deloc OK.
Daca citesc mai bine cred ca renunt si la darea in plata?
Am depus un dosar la banca pentru acordarea creditului ipotecar. Am trecut de toate etapele si ar trebui sa primesc aprobarea finala.
Aici... surpriza, in contextul pandemiei de coronavirus COVID-19, banca imi cere o declaratie noua pe proprie raspundere.

Ce presupune acceptarea acestei declaratii din punct de vedere juridic? De exemplul, daca statul da lege ca se pot suspenda ratele, declaratia pe proprie raspundere (in care ma oblig sa platesc orice ar fi, fara exceptie) va fi mai presus de acea lege?

« Subsemnatul […..], identificat prin […] declar pe proprie raspundere ca inteleg sa contractez, in calitate de [imprumutat/codebitor], creditul [se va mentiona tiptul creditului] de la [Banca] dupa ce am evaluat si am inteles implicatiile economice si sociale generate de starea de urgenta instituita pe teritoriul Romaniei, in contextul pandemiei COVID-19.

Confirm ca la data prezentei declaratii nu au intervenit modificari cu privire la informatiile prezentate Bancii in scopul realizarii analizei situatiei mele financiare, astfel incat nu imi este afectata capacitatea de rambursare a creditului si de asemenea, ca dispun de toate informatiile si de experienta corespunzatoare pentru a incheia contractul de credit cu Banca. Accept si imi asum, in mod expres si irevocabil, orice imprejurari viitoare, inclusiv pe cele exceptionale si imprevizibile, ce pot aparea in derularea contractului de credit si care ar putea determina o executare mai oneroasa a acestuia, ca urmare a diminuarii veniturilor mele, intelegand sa imi indeplinesc in continuare obligatiile decurgand din contractul de credit, fara a fi necesara adaptarea acestuia ».