avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Activitate Jurcsak Anna Maria

Activitate Jurcsak Anna Maria

M-am prezentat la executorul fiscal m-a trimis la doamna care a întocmit documentul,iar ea a zis că nu se poate să ridice poprirea,nu se vrea.M-am interesat să fac o contestație dar din moment practic sunt lăsată cu un venit de 40% din salariul minim pe economie nu îmi permit.
Bună ziua,aș vrea să știu dacă e legală poprirea dublă pentru aceeași creanță din partea angajatorului și și a bănci?Cât la sută este legal să oprească? Vă mulțumesc anticipat.
Mulțumesc pentru răspuns.
Bună dimineața, aș dori să știu ce se poate face în cazul în care mi s-a instituit o prprire dublă de la taxe și impozite.Am cerut adeverință de la angajator pentru bancă ,au invocat motive cică adeverință nu e bună,angajatorul a refuzat să îmi dea altă adeverință.Iar primăria refuză și ea ridicarea propririi duble.E vorba de o proprire nu mai multe.Dintr-un salariu minim pe economie firma trage 33% iar din suma rămasă banca încă 33%.Vă mulțumesc anticipat.
Multumesc.
Buna seara ,as dori sa aflu daca vaduva veteranului de razboi care a fost si invalid de razboi,daca dupa decesul acestuia vaduva acestuia are drept si de pensia de invaliditate?

Multumec .
Cornel Vasile a scris:

Incetarea c.i.m. prin demisie nu va da posibilitatea sa beneficiati de indemnizatia de somaj.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Buna seara,va rog sa imi dati un sfat ce as putea sa fac in situatia data.Am lucrat la un patron in alimentatia publica 1 an si 9 luni, in tot acest timp puneau tot felul de presiuni asupra mea.Dar avand in vedere ca eram 53 de ani si nu prea se gasea alt loc de munca le-am suportat pe toate.Pana in momentul pana mi-a zis sa imi dau demisia.Greseala mea a fost ca am si demisionat dar altceva nu imi gasesc de lucru.As dori sa stiu daca am dreptul la somaj sau ce alta solutie mai exista?Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Cat e de legal?
Multumesc pentru raspuns.

Cornel Vasile a scris:

1. Programul pe care-l aveti incalca legislatia muncii.

2. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

3. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.

Discuție Cat e de legal?
Lucrez la un magazin alimentar in regim de conventie + 50.Programul meu de lucru 8-17 de lundi inclusiv sambata si sarbatori legale pentru un salariu de 1500 lei.Din care mi se trage 200 de lei lunar pentru o amenda.Va rog sa-mi spuneti daca este legal, daca nu ce pasi am de urmat.Va multumesc!Ps:precizez ca am contract de munca -cu aceea firma.