avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Activitate oanatibi

Activitate oanatibi

Conform codului civil ar trebui sa solicite conciliere inainte de actionarea in judecata:
Art. 7201

(1)În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.

(11)Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii sau concilierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la începerea ei.

(2)În scopul soluţionării litigiului prin conciliere directă, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare ce asigură trimiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.

(3)Data convocării pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. (2).

(4)Rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi.

(5)Înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. (2), dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.
Va multumesc pentru sfaturile dvstr. Noaptea e un sfetnic bun si am aflat ca sunt si alte persoane in situatia mea. Conform OUG NR. 74 pe 2008:
Art. 94. - In cazul serviciilor de intermediere imobiliara, consumatorul va fi informat in scris, corect, complet si precis, inca din faza precontractuala, cu privire la:
a) preturile practicate in piata pentru tipul de imobil ce urmeaza a face obiectul intermedierii imobiliare, conform informatiilor existente in baza de date a agentiei imobiliare;
b) deficiente si alte inconveniente cunoscute de agentia imobiliara sau pe care in mod rezonabil putea sa le cunoasca, incluzand surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor;
c) nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara;
d) situatia juridica a imobilului;
e) nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de consumator, pentru obtinerea documentelor si intocmirea actelor necesare incheierii contractului.
Art. 95. - Contractul de intermediere imobiliara va cuprinde cel putin urmatoarele elemente:
a) datele de identificare a partilor;
b) obiectul contractului/natura serviciului prestat;
c) pretul solicitat de proprietar/pe care este dispus sa il plateasca cumparatorul;
d) termenul de valabilitate al contractului;
e) conditiile in care contractul poate fi denuntat unilateral;
f) conditiile in care contractul poate fi reziliat;
g) nivelul maxim al comisionului datorat de consumator agentiei imobiliare pentru contractul ce urmeaza sa se incheie;
h) clauza de exclusivitate, in cazul in care aceasta a fost acceptata de parti;
i) precizarea situatiilor in care consumatorul datoreaza comision agentiei imobiliare;
j) drepturile si obligatiile partilor;
k) situatiile de forta majora;
l) data incheierii contractului.
Art. 96. - Contractele de intermediere imobiliara in care consumatorul are calitatea de potential cumparator vor contine, in plus fata de cele prevazute la art. 94, urmatoarele elemente:
1. caracteristicile generale ale imobilului, care pot influenta decizia de cumparare, incluzand nivelul de finisare, dimensiuni, vechime si pozitionarea fata de punctele cardinale;
2. tarifele pentru serviciile prestate.
Art. 97. - O tranzactie imobiliara se considera incheiata in momentul in care vanzatorul si cumparatorul au semnat actul de vanzare-cumparare.
Art. 98. - Contractul de intermediere imobiliara sau alte eventuale contracte accesorii incheiate intre consumator si agentia imobiliara nu pot contine clauze penale care sa oblige consumatorul care nu isi indeplineste angajamentele contractuale la plata unei sume mai mari decat onorariul pe care l-ar fi platit in cazul incheierii tranzactiei.
Art. 99. - Agentia imobiliara nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului in oricare dintre urmatoarele situatii:
a) cand intre consumator si agentia imobiliara nu este incheiat un contract de intermediere;
b) cand contractul de vanzare-cumparare/inchiriere nu s-a incheiat;
c) cand contractul nu are stipulata clauza de exclusivitate, iar tranzactia s-a realizat fara participarea agentiei imobiliare.

Intre mine si agentie nu s-a incheiat un astfel de contract de intermediere imobiliara nici pentru apartamentele pe care le-am vazut oficial si nici pentru cel pe care agentul mi l-a aratat si intermediat neoficial, si pentru care eram dispusa sa platesc suma solicitata daca isi facea treaba pana la capat.
M-am calmat si astept mutarea lui. Intre timp redactez o plangere la OPC...voi reveni cu rezultatul eventualului demers pentru cei care se confrunta cu situatii similare.
Daca exista un contract de reprezentare ar trebui sa aiba si o fisa de vizionare in spate, corect. Altfel cum? Are agentia 10 apartamente si mi le pune mie in carca ca le-am vizionat. Stiu sigur ca nu am semnat nimic pentru acest apartament. Stiu sigur ca fara acordul proprietarului afacerea nu s-ar fi incheiat si imi luam un alt apartament. Stiu sigur ca nu am fost multumita de prestatia agentului imobiliar care desi muncea pentru banii lui exclusiv, i-ar fi intrat in buzunar salariul meu pe 2 luni, si n-ar fi dat nimic la agentie, nu s-a straduit sa ma ajute...era atat de simplu! Aveam nevoie de numele unui act pe care il elibereaza sute de oameni in romania si bancile il recunosc pentru ca e perfect legal.
Sunt deja foarte speriata. Am o prietena avocata dar nu stiu pe ce e specializata. Avocatul pe care il voi angaja trebuie sa aiba o anume specializare?
da, din pacate nu am contractul. sunt disperata... proprietarul nu a semnat contract cu ei. 3 agentii aveau apartamentul la vanzare. cum se decide ca clientul ar fi incercat sa ii insele?
pot dovedi ca am vazut apartamentul cu o alta agentie anterior am contract semnat cu ei si fisa de vizionare. am platit diferenta pe care nu mi-a dat-o banca din alte surse dupa cum scrie si pe contractul de vanzare cumparare. Ce actiune juridica poate intreprinde acum somatie de plata sau ma cheama in instanta?
daca contractul semnat este pe reprezentare generala si are temei sa ma dea in judecata pot invoca faptul ca am vazut apartamentul cu alta agentie inainte de a-l vedea cu ei? Sau faptul ca nu mi-au oferit informatii care sa permita incheierea tranzactiei?
Nu am primit o copie dupa contractul semnat sa il pot reciti. Am finalizat tranzactia pentru ca am mai imprumutat bani din alta parte decat de la banca. Daca m-ar fi sfatuit sa solicit o expertiza tehnica si banca mi-ar fi acordat imprumutul ar fi finalizat el tranzactia. Nu m-am gandit la asta cu politia, poate nu e o idee rea. Am citit undeva ca plangerea penala poate fi inaintata in 2 luni de la comiterea faptei. N-am inteles bine?
Va rog sa imi spuneti ce pot face! Nici nu stiu daca voi primi citatie, daca va face plangere penala sau civila. Sa imi iau un avocat?
am semnat contract cu agentia la care lucreaza pentru vizionarea altor doua apartamente. Pentru apartamentul asta n-am semnat nimic cu el. Credeti ca ar putea sa imi falsifice semnatura pe o fisa de vizionare?
Nu a finalizat tranzactia pentru ca banca nu mi-a acordat imprumutul intreg. Proprietarul a acceptat sa ii dau diferenta de bani cand fac rost de ei, altfel nu cumparam apartamentul. Am fost avertizata si l-am informat pe agent ca banca nu va aproba suma din cauza unei modificari de structura dar nu mi-a oferit o solutie.

[Editat - Va rog nu postati mesaje consecutive: timp de 30 de minute aveti posibilitatea sa completati un mesaj, apasand butonul Editeaza. Multumesc pentru intelegere]