Va rog,
In concluzie - nu sunt angajat cu cim, nu sunt PFA, am doar un contract de mandat, se mai platesc cas,cass.somaj ? dar, daca esti pensionar ?
O zi buna!
Da, nu am CMI.La aceste dari se mai opreste si impozitul pe venit(platit de firma cat si de pers.mandatata, nu?
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,
Intrebare:
Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ord.58/2010 ( cas,cass,somaj) ?
Cine plateste : firma sau persoana mandatata?
Multumesc!
ART, din CCM:
"Art.51. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor, beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil; unitatea va plăti salariatului o indemnizaţie de concediere astfel :
Vechime in munca Salarii
0-5 ani 6salarii brute de baza
5-10 ani 8 salarii brute de baza
10 -15 ani 10 salarii brute de baza
15 – 20 ani 13 salarii brute de baza
20 -25 ani 15 salarii brute de baza
Peste 25 de ani 17 salarii brute de baza"
Aceste plati au fost prevazute in CCM al unitatii.
In concluzie , cei de la A.J.O.F.M ar trebui sa ia in consideratie suma intraga retinuta, nu?Va multumesc pentru raspuns! O zi buna va doresc!
Buna ziua,
Da, aveti dreptate, nu este concediere, s-au dat 17 salarii, ca o prima pentru ca ai fost de acord sa pleci, sumele date sunt de fapt considerate ca niste prime, au fost cuprinse in salariul pe luna in care s-a incheiat contractul( la rubrica plecari voluntare din statul de plata, alaturi de orelucrate,co, etc si insumate in total salariu brut).Nelamurirea mea este daca a fost corect sa se opreasca si somajul pentru acea suma(plecari voluntare)??Cei de la A.J.O.F.M spun ca nu trebuia sa se ia somajul pentru acesta suma!?
NU stiu ce sa mai cred!
Multumesc!
In concluzie: este corect sa se opreasca somajul?
Buna ziua,
Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti daca pentru sumele primite in urma plecarii voluntare(art.55/b) este corect sa sa opreasca somaj(0.51%),cas(9.5%),cass(6.5%).Multumesc!