avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contract de mandat
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contract de mandat

Buna ziua,

Intrebare:

Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ord.58/2010 ( cas,cass,somaj) ?
Cine plateste : firma sau persoana mandatata?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 17:15, 14 Octombrie 2010
daca nu este angajat in alta parte in baza unui contract individual de munca..cred ca se aplica ordonanta 58
Da, nu am CMI.La aceste dari se mai opreste si impozitul pe venit(platit de firma cat si de pers.mandatata, nu?
Multumesc pentru raspuns!
impozitul se opreste sigur
Va rog,
In concluzie - nu sunt angajat cu cim, nu sunt PFA, am doar un contract de mandat, se mai platesc cas,cass.somaj ? dar, daca esti pensionar ?

O zi buna!
In functie de prevederile contractului de mandat si de descrierea responsabilitatilor alocate, se pot intalni cel putin 2 cazuri distincte:

a. Contractul de mandat are un caracter ocazional – nu reprezinta o activitate periodica, sistematica si atunci veniturile din contractul de mandat se includ in categoria de venituri din activitati independente. In acest caz se aplica retinerea unui impozit anticipat de 10%, restul taxelor si obligatiilor de inregistrare fiind in sarcina mandatarului (CAS, CASS, contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, contributia la fondul de somaj, daca este cazul, contributia pentru accidente de munca si boli profesionale, etc). Acest tip de activitate se inscrie in cadrul activitatilor prezentate la art. 52 c) din Codul fiscal: „Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente”.

b. Contractul de mandat presupune realizarea unei activitati sistematice (de administrare, organizare, urmarirea realizarii anumitor indicatori de performanta, etc.), situatie in care contractul de mandat sta la baza obtinerii unor venituri de natura salariala care se incadreaza la art. 55 (2) din Codul fiscal. Se poate include in prevederile contractului ca mandantul sa isi asume obligatia de a calcula si retine toate taxele salariale aferente.


Contributiile:
*impozit pe venit (art 52, 79 din CF) : 10% retinere la sursa + 6% platibile de beneficiar ( pt veniturile din activitati independente - caz a.) sau 16% cu retinere la sursa pentru veniturile asimilate salariilor(caz b)

*contributia la sanatate (art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006, art 257 al 2)- OBLIGATORIE

*contributiile sociale(pensii, somaj - tratate separat) -
a. contributia la pensie se plateste doar daca aceste venituri sunt singurele venituri obtinute. (Art. 5 al1 lit d, Art 6 al. 3 - legea 19/2000). Somaj optional
b. Si contributia la pensie si somajul se platesc ca in cazul salariilor.
Ultima modificare: Joi, 14 Octombrie 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de mandat sau contract de munca?? georgi19 georgi19 Buna ziua. Intrebarea mea este:,,Care lege obliga asociatiile de proprietari sa angajeze presedintele de asociatie si cenzorul cu contract de munca??\" De ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri oug 58/2010 si 82/2010 andradaa andradaa Buna ziua ! As vrea sa cer niste sfaturi in legatura cu OUG 82. Este Adevarat ca tot sa vorbit pe forum despre asta dar eu una tot nu sunt lamurita..... Sunt ... (vezi toată discuția)
Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)