avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 953 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... OG 58/2010 pt asociatiile de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

OG 58/2010 pt asociatiile de proprietari

1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari?
2. Au aparut normele de aplicare pentru legea 175/2010?
3. Daca la pct. 1 raspunsul este DA, va rog sa-mi spune-ti ce se retine si daca putem sa declaram on-line?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Otilia23 , utilizator 21:01, 19 Septembrie 2010
La punctul 1, cel mai bine, intrebati la sectia financiara. Dar mai asteptam raspuns la aceasta intrebare deoarece exista mai multe interpretari, printre care si aceea ca daca persoanele care se ocupa de administratie, cenzorat, femeie de serviciu sunt pensionari....n-ar plati decat impozitul.....

La punctul 2, NU, nu au aparut.....si probabil nici nu vor aparea. Ramane o lege lasata in coada de peste...si n-ar fi singura, dar cel mai rau e ca aceasta lege creaza harababura in blocuri...
elga50 a scris:

La punctul 1, cel mai bine, intrebati la sectia financiara. Dar mai asteptam raspuns la aceasta intrebare deoarece exista mai multe interpretari, printre care si aceea ca daca persoanele care se ocupa de administratie, cenzorat, femeie de serviciu sunt pensionari....n-ar plati decat impozitul.....

Nu doar impozitul ci si contributia la sanatate.

Prin legea 95/2006( iar anterior oug 150/2002), pentru veniturile din activitati independente se plateste contributie la sanatate. Iar conform codului fiscal conventiile civile si contractele de mandat intra in aceasta categorie.

Deci contributia la sanatate este si a fost obligatorie "dintotdeauna".

@mihasi
1. Da, OUG 58 se aplica si conventiilor civile si contractelor de mandat.
Conform modificarilor aduse de aceasta acestei ordonanta si a normelor metodologice de aplicare situatia este urmatoarea:

1. Daca activitatile prestate sub forma de conventii civile sau contracte de mandat indeplinesc conditiile de clasificare din art7, al1, din CF, atunci vor fi reconsiderate ca fiind dependente iar veniturile obtinute ca fiind salariale. Drept urmare se vor plati taxe si impozite exact ca in cazul unui salariu. (practic, majoritatea cazurilor intra in aceasta catogerie)

2. Daca aceste activitati nu intra in sfera activitatilor dependente atunci ele sunt independente, iar conform normelor metodologice genereaza venituri profesionale. Iar pentru veniturile profesionale se platesc toate contributiile sociale: sanatate, somaj, pensii.
Exceptie: Sunt scutiti de la plata somajului si a pensiei pentru veniturile profesionale :
- persoanele care au si calitatea de angajat cu CIM daca aceste venituri sunt ocazionale.
- persoanele care sunt asigurare in alte sisteme public de pensii sau alte sisteme afiliate, adica pensionarii, militarii si avocatii (indiferent daca aceste venituri sunt ocazionale sau repetitive).

Acesta este cadrul legal in momentul de fata, INSA, se discuta modificarea OUG 58 deci lucrurile se pot schimba.

Nota. Puteti sa intrebati si la sectia financiara, insa ei sunt in masura sa va raspunda doar cu privire la plata impozitului nu si a celorlalte taxe.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
grandanat, utilizator
Am fost astazi la Administratia Financiara, iar doamna de acolo mi-a spus ca pentru contractele de mandat ale presedintilor de bloc se platesc:
- impozit 10% sau 16% dupa caz, in conditiile in care persoana este pensionar (dar din ce spuneti dvs. era obligatoriu si contrib. sanatate, insa aceasta contributie se retine la sursa si platita de asociatie sau persoana beneficiara trebuia sa faca contract cu casa de sanatate si sa o plateasca?)
-toate celelalte impozite aferente veniturilor salariale pentru ca incepand cu 01.01.2010 contractele de mandat sunt considerate venituri asimilate salariilor.
Sunt in ceata!!!
Din cate inteleg eu, conteaza ce calitate ai in momentul ocuparii functiei de presedinte ca sa stii ce este de plata:
-pensionar -16%imp.+sanatate 5.5%
-angajat cu CIM - 16% imp+5.5%sanat+0.5%somaj+cas10.5%
-somer - nu stiu
-PFA- 16%+5.5%+0.5%+10.5%
-alte variante nu mai stiu.
Daca ceva este gresit sau lipseste, va rog sa ma corectati.
Va multumesc pentru ajutorul acordat, sunte-ti oameni de milioane.
mihasi a scris:

-pensionar -16%imp.+sanatate 5.5%
-angajat cu CIM - 16% imp+5.5%sanat+0.5%somaj+cas10.5%
-somer - nu stiu
-PFA- 16%+5.5%+0.5%+10.5%
Daca ceva este gresit sau lipseste, va rog sa ma corectati.

Pentru pensionar se poate plati si contributia la pensii, beneficiind de recalcularea anuala a pensiei, chiar in cazul contractului de mandat (ales ca presedinte de exemplu), dar nu este obligatoriu. Dar daca pensionarul are CIM sunt obligatorii toate impozitele si taxele, mai putin somajul.
Somerul daca se angajeaza trebuie sa renunte la somaj, deci nu mai este somer.
PFA nu lucreaza cu CIM ci pe baza de contract de prestari servicii. Pentru aceasta emite factura si chitanta, asociatia neavand nici o obligatie fiscala sau obligatia de a plati contributii. PFA-ul se poate asimila mai simplu cu un agent economic in relatia cu asociatia.
Si, aveti dreptate, fiecare caz trebuie judecat diferit in functie de statutul persoanei (fara alt loc de munca, somer, pensionar, salariat la alt agent economic, PFA, II, SRL...), in functie de felul contractului (CIM, conventie, contract civil, contract de mandat, contract prestari servicii...) in functie de durata muncii (permanent, temporar, norma intreaga sau timp de munca partial....) si alte elemente.
Eu ma contrunt cu doua situatii:
1. un salariat la stat care plateste toate aceste contributii( cass, cas si somaj) acolo unde are cartea de munca dar suplimentar primeste de la o asociatie o suma de bani in baza unei conventii civile pentru activitatea de administrator ( calcul si incasare cote) trebuie sa i se opreasca de asociatie din nou aceste contributii
( cass, cas , somaj)in baza legii 58????
2.Pentru toate lucrarile "de pe langa bloc" facute in baza unor conventii civile de catre "un nene salariat si el in alta parte"( o vopsea la un gard, o reparatie minora pe la subsol) se vor opri de catre asociatie contributiile 10.5, 5.5, 0.5 ?????
Va rog din suflet sa ma ajutati sa inteleg si eu unde se incadreaza cele doua situatii? multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
andradaa, utilizator

Alte discuții în legătură

Obligatii buget asoc propr. machiador machiador Subiect: obligatii fiscale la buget Pentru o asoc. propr. e corect cum am procedat privind retinerile la buget ,astfel: - pt.functia de presedinte ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)
Contributia fnuass pentru presedintele si cenzorul asociatiei de proprietari Mitica49 Mitica49 Buna ziua, Neavand specializare in domeniul financiar-contabil, as dori sa ma lamuriti asupra urmatoarei probleme: notiunea de \"contributie de asigurari ... (vezi toată discuția)