avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatii buget asoc propr.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatii buget asoc propr.


Subiect: obligatii fiscale la buget
Pentru o asoc. propr. e corect cum am procedat privind retinerile la buget ,astfel:
- pt.functia de presedinte -(contr.mandat)- calitate de pensionar -imp. 16% (fara ctr.sanatate)
- pt.functia de ad-tor (Conv.Civila) - calitate de pensionar -16 % imp.
- pt. fct. de contabil, femeie de serv, si alti membrii comit.exec.-( Conv.Civ.) -10.5%,
0.5% somaj , , imp. 16%
SAU va trebui sa le intocmesc de la 01.mai.2011
- pt.presedinte-contract mandat-pensionar -cu retinere de 10.5%, 5.5% (angajatul) iar angajatorul 5.5% ?????
- pt.contabil- (salariat cu fct de baza la o societate) - CIM cu ore partiale cu toate darile la stat angajat si angajator???????????
- pt. femeia de serv,-.- CIM -nesalariata in alte instituitii- sau contract de prestari servicii cu retinere 10.5%,0.5% , imp. 16% ???????????
- pt. ad-tor (pensionar) - CIM cu retinere de 10.5%,5.5% ,somaj 0, imp.16 %.

Cum ar fi mai corect si legal sa procedez de acum incolo, avand in vedere faptul ca inspectorii ITM ar putea veni in control , mai nou cu noile prevederi ale Codului Muncii.

Va multumesc anticipat moderatorilor sau chiar membrilor din forum
buna ziua !
Pentru persoanele pensionare care au calitatea de presedinte sunt de acord că se plăteşte numai impozit 16%.
Pentru functia de admionistrator cu convenţie civilă persoana angajată fiind pensionară se plăteşte impozit 16% şi cota de 5,5% - sănătatea
Pentru contabil, femeie de serviciu şi alţi membri dacă nu sunt pensionari toate reţinerile
Corect:
- presedintele - contract de mandat - toate darile asigurat, angajator, impozit 16% - Decl.112 - sectiunea A
- cenzor ales din cadrul asociatiei - contract de mandat (similar cu presedintele)

- administrator, ingrijitor cladire, contabil - contract de munca cu timp partial de munca - toate darile asigurat, angajator, impozit 16% - Decl.112 - sectiunea A. - contractele introduse in Revisal (la ITM vi se da user si parola - cautati pe cineva care sa va indrume putin in aceasta problema).

In toate cazurile (contract de mandat sau contract de munca) pensionarii nu platesc somaj.

Inspectorii ITM nici nu va lasa sa dechideti gura cu conventiile civile. Renuntati la ele. Pana acum a mers, acum e prea riscant....pentru toata lumea. Amenzile sunt usturatoare si de nesuportat atat pentru asociatii, cat si pentru conducerea asociatiei. Angajatii care se complac in CC sunt la fel de "arsi" la amenzi.

Pare dificil, dar numai la prima vedere pana va obisnuiti sa completati declaratiile si Revisalul. Acum toate se trimit online, nu va mai deplasati, nu mai stati la cozi, nu mai aveti contact direct nici cu ghiseele, nici cu oamenii din spatele ghiseului.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
elga50, moderator
inca o data multumesc pt.raspunsuri, dar in cazul pensionarilor alesi , casa de San Brasov -jurista - mi-a dat precizarile lg.95/2006- , pensionarilor nu li se mai calculeaza 5.5% -din 2008 s-a exceptat de la plata obligativitatii CASS in cazul lor.-a pensionarilor.Tocmai de aceea nu i le-am mai calculat
Corect raspunsul juristei de la Casa de Sanatate. Pensionarii sunt asigurati la sanatate pe baza pensiei. Dumneavoastra la asociatia de proprietari nu trebuie sa calculati si sa retineti contributia la sanatate pentru presedintele ales si platit pe baza unui contract de mandat. Somer nu poate sa mai devina, pensie are..., asa ca o sa-i calculati, retineti si platiti la fisc doar 16% impozit pe venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale in cadrul asociatiei avantaj avantaj Buna ziua, Va solicit informatii cu privire la: formele de angajare, remunerare si care sunt contributiile care se achita pentru urmatoarele functii: - ... (vezi toată discuția)
Ce contributii se platesc la asociatiile de locatari cu conventii civile liliana-gina liliana-gina Buna ziua. Doresc si eu un ajutor daca se poate,avem 4 conventii civile .dintre care unul este cenzorul care are cm in alta parte ,presedintele este pensionar ... (vezi toată discuția)