Buna ziua.
Am solicitat in februarie 2020 un credit bancar ipotecar pentru un apartament in valoare de 73.000 euro, pentru care am achitat beneficiarului un avans minim de 15% (tot in februarie 2020) la un curs valutar de 4,8079 lei. Din cauza ca blocul nu era si nu este inca bransat la gaze (efect al carantinei impuse indirect de pandemia curenta), am amanat semnarea contractului cu banca pana in iunie 2020 in speranta ca se va realiza bransarea pana atunci.
In contextul afectarii economiei mondiale si nationale (in baza cazului de forta majora denumit generic COVID19), cursul euro a crescut, in mod evident, la 4,84 lei, ceea ce era previzibil.
In situatia data, consultantul bancar m-a contactat si mi-a solicitat sa majorez avansul deja platit beneficiarului la cursul din ziua respectiva, astfel incat sa se ajunga din nou la valoarea minima de avans de 15%.
Practic, banca ma obliga sa majorez, retroactiv, un avans deja platit unui beneficiar care inca nu a realizat bransarea blocului la gaze (dintr-o vina ce nu ii apartine, intrucat lucrarile depind de Distrigaz in momentul de fata, care a ales sa amane lucrarile) intr-o situatie de forta majora.
Exista un cadru legal prin care sa ma pot proteja de aceasta majorare a creditului solicitat (inca nevirat) sau macar a avansului deja platit beneficiarului?