avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Activitate sob

Activitate sob

Răspuns la discuția Facturi externe optionale
Va multumesc! Titlul acestui mesaj ar trebui sa fie "Facturi fiscale optionale" (rog adminul sa il schimbe daca este posibil).
Dupa cum spuneam, exista contract si se emite un "invoice" in valuta pentru beneficiar, dar nu stiu cum se procedeaza la emiterea facturilor fiscale interne, avand in vedere ca beneficiarul poate efectua plata cu intarziere (prin contract se permite plata contravalorii serviciilor pe luna precedenta pana la sfarsitul lunii curente). De altfel, sumele primite pot fi partiale. Daca exista obligativitatea emiterii de facturi fiscale, chiar daca trece data de 15 a lunii currente si contravaloarea serviilor livrate nu s-a platit, persoana juridica trebuia sa emita factura fiscala in RON ?
Conform unui articol din sectiunea "Consultanta" a revistei Capital din Mai 2005, inregistrarea in jurnalul de livrari si emiterea facturii in valuta era suficienta, iar emiterea de facturi fiscale era optionala confirm lit. 62 (art 155) din Normele de Aplicare ale Codului Fiscal, pentru astfel de operatiuni.
Sper ca nu ma indepartez de la subiect si va multumesc pentru raspunsurile dvs.


Răspuns la discuția Facturi externe optionale
Va multumesc. Nu este clar daca este obligatoriu sau optional sa emit factura fiscala in RO, cu suma in lei aferenta.
Contract exista, un invoice in USD este emis catre beneficiar, dar platile sunt efectuate si cu intarziere de catre beneficiar.
Faptul ca beneficiarul plateste contravaloarea lunii precedente mai tarziu de data de 15 a lunii curente, ar complica lucrurile daca factura fiscala ar trebui emisa pana in data de 15 (diferente de curs valutar).
Deci, evidentierea incasarilor se face cu jurnalul de livrari (vanzari) si atunci NU este nevoie sa emitem factura fiscala cu suma in RO ? Agentul fiscal care vine in control sa nu aiba obiectii ca nu exista facturi fiscale.
Buna ziua,

As avea o intrebare legata de modalitatea de facturare catre firme extracomunitare (SUA, Canada). Societatea comerciala cu sediul in Ro, inregistratata ca platitor de TVA, presteaza servicii de realizare software orientat client si suportul tehnic aferent, pe baza unui contract care specifica o suma fixa care va fi platita lunar societatii din RO.
Aceasta activitate se incadreaza la art. 133 alin. 2) litera g), locul prestarii fiind considerat in sediul beneficiarului din Canada sau SUA ? Conform Art. 155, lit 62, din normele de aplicare, pentru client se poate emite un invoice extern si nu mai exista obligativitatea emiterii unei facturi fiscale in RO, dar livrarea de servicii trebuie inregistrata in jurnalul de livrari/vanzari ? TVA pentru cheltuielile firmei este recuperabil daca firma nu mai are venituri din alte activitati taxabile?
Noul cod fiscal din 2008 modifica aceasta prevedere prin obligativitatea emiterii unei facturi ?
Daca mai este cineva intr-o situatie similara, poate imi comunica modalitatea corecta de a inregistra inregistra / evidentia veniturile provenite din serviciile furnizate pe cale electronica pe baza de contract la firme extracomunitare (SUA/Canada).

Va multumesc anticipat!