avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Activitate andririsa

Activitate andririsa

La acordarea cetățeniei spaniole mi s-a impus să semnez un act prin care renunț la cetățenia română. Atâta tot.
Nu văd cum as fi putut incalca legea spaniolă dacă ei mi-au cerut să semnez renunțarea.
Acum puțin timp am citit un comentariu al unui avocat roman rezident in Spania care comenta acelasi lucru ca dumneavoastra. De aceea am vrut să lămuresc situația din punct de vedere legal.
In acest moment as dori sa lămuresc două lucruri:
- dacă pot reînnoi buletinul si pasaportul românesti;
- dacă pot cere cetățenia română pentru fiul meu. El s-a născut în 2014 din tata spaniol si mama care, din punctul de vedere al statului spaniol, are doar cetățenie spaniolă. Deci automat fiul meu are doar cetățenie spaniolă. Dar dacă eu nu am pierdut cetățenia română, ce statut legal are fiul meu?
Mulțumesc anticipat.

tgeorgescu a scris:

Este extrem de simplu: Regatul Spaniei nu va poate ridica cetatenia romana, doar statul roman poate face asta, doar la cerere proprie plus o procedura birocratica obositoare si se publica in Monitorul Oficial. Deci parerea mea e ca aveti dubla cetatenie, ceea ce va atrage pierderea cetateniei spaniole daca spaniolii isi dau seama de asta.

Procedura de renuntare la cetatenia romana este descrisa pe [ link extern ]

Doar daca ati indeplinit cu succes aceasta procedura vi s-a ridicat cetatenia romana.

Ce ati declarat in Spania cu privire la cetatenia romana este o treaba interna a regatului spaniol, treaba care nu priveste statul roman. Romania nu se poate amesteca in treburile interne ale Spaniei. Romania decide singura cine e cetatean roman. Spania nu poate decide asta. Si nu poate inainta decat simple sugestii catre statul roman despre cine trebuie sa piarda cetatenia romana. Iar statul roman poate sa nu faca nimic cu sugestiile ei. Statul spaniol nu-si poate da in locul dvs. acordul scris pentru renuntarea la cetatenia romana. Acordul nu poate fi decat personal (individual) si benevol, nu are treaba cu autoritatile spaniole si nu poate fi dat decat in fata autoritatilor romane.

Daca ati incalcat legea spaniola si vi se ridica cetatenia spaniola este doar problema dvs., nu este problema statului roman.

Bună ziua.
La obținerea cetățeniei spaniole am fost obligată să am un al doilea nume de familie. Nu l-am schimbat.
In textul inițial mă refeream la faptul că trebuie să adaug al doilea nume de familie în cazul în care nu as fi pierdut cetățenia română. Nu as putea să am doua tipuri de nume in functie de cetățenie.
Dar cum am înțeles că am pierdut cetățenia română, nu este cazul să mai adaug nimic.

Justitiarul711 a scris:

Daca v-ati complacut acum e cam cu cantec. De parca nu era de ajuns ca ati renuntat la cetatenie ati solicitat si schimbarea numelui. La ce va trebuia? Ar trebui sa va adresati la primaria locului de nastere cu o cerere de solicitare de operare pe marginea actului de nastere a mentiunii de renuntare la cetatenia romana si de schimbare a numelui/prenumelui. Adeverinta de cetatenie o solicitati de la Pasapoarte. Daca ati renuntat de buna voie la cetatenie va trebui sa o solicitati din nou doar ca asta implica sa locuiti efectiv in tara.

Multumesc frumos!

Viorel Iordache a scris:

Adresati-va catre Directia Generala de Pasapoarte la Serviciul clarificare cetatenie, anexand si certificatul de nastere romanesc (copie), apoi la Ministerul de Justitie - Serviciul Cetatenie pentru clarificari privind cetatenia si aici anexati certificatul de nastere romanesc (copie). Din cate stiu eu Spania accepta dubla cetatenie, Romania deasemenea (de obicei spun ca nu se poate dubla cetatenie pentru impozite)

Buna ziua.

Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea nationalitatii spaniole am fost obligata sa renunt la nationalitatea romana, nefiind posibila dubla nationalitate si sa adaug un al doilea nume de familie. Sunt casatorita cu un cetatean spaniol dar nu am luat numele lui de familie deoarece in Spania nu este posibil acest lucru.
In Romania nu am semnat nici un act de renuntare la nationalitatea romana.

Pana acum am crezut ca am doar o singura nationalitate, dar de curand am aflat ca este posibil ca eu sa nu fi pierdut nationalitatea romana.
Nu am mai reiinoit buletinul si pasaportul romanesti pentru ca am crezut ca nu mai este necesar si legal. In 2016 am cerut la ANAF un NIF pentru persoane straine.
Intentia mea era sa cer din nou nationalitatea romana avand in vedere ca Romania accepta dubla nationalitate.

As dori sa stiu daca am numai nationalitatea spaniola sau de fapt am pastrat si nationalitatea romana si sunt cetatean roman cu drepturi depline numai in Romania sau si in restul statelor.
Este necesar sa mai cer nationalitatea romana?
Daca nu, cum pot face schimbarea numelui de familie (adaugarea celui de-al doilea).

Multumesc anticipat.