avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Naționalitate română și spaniolă
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Naționalitate română și spaniolă

Buna ziua.

Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea nationalitatii spaniole am fost obligata sa renunt la nationalitatea romana, nefiind posibila dubla nationalitate si sa adaug un al doilea nume de familie. Sunt casatorita cu un cetatean spaniol dar nu am luat numele lui de familie deoarece in Spania nu este posibil acest lucru.
In Romania nu am semnat nici un act de renuntare la nationalitatea romana.

Pana acum am crezut ca am doar o singura nationalitate, dar de curand am aflat ca este posibil ca eu sa nu fi pierdut nationalitatea romana.
Nu am mai reiinoit buletinul si pasaportul romanesti pentru ca am crezut ca nu mai este necesar si legal. In 2016 am cerut la ANAF un NIF pentru persoane straine.
Intentia mea era sa cer din nou nationalitatea romana avand in vedere ca Romania accepta dubla nationalitate.

As dori sa stiu daca am numai nationalitatea spaniola sau de fapt am pastrat si nationalitatea romana si sunt cetatean roman cu drepturi depline numai in Romania sau si in restul statelor.
Este necesar sa mai cer nationalitatea romana?
Daca nu, cum pot face schimbarea numelui de familie (adaugarea celui de-al doilea).

Multumesc anticipat.
Buna ziua,
Nationalitatea nu se pierde ci doar cetatenia!
1. Ati renuntat la cetatenia romana cand ati semnat in Spania de renuntare pentru a obtine cetatenia spaniola.
2. Nu puteti relua cetatenia romana pentru ca automat, dupa legea Spaniei, pierdeti cetatenia spaniola.
Va trebui sa va hotarati ce cetatenie vreti, romana sau spaniola, atata timp cat Regatul Spaniei nu permite dubla cetatenie.
Adresati-va catre Directia Generala de Pasapoarte la Serviciul clarificare cetatenie, anexand si certificatul de nastere romanesc (copie), apoi la Ministerul de Justitie - Serviciul Cetatenie pentru clarificari privind cetatenia si aici anexati certificatul de nastere romanesc (copie). Din cate stiu eu Spania accepta dubla cetatenie, Romania deasemenea (de obicei spun ca nu se poate dubla cetatenie pentru impozite)
Multumesc frumos!

Viorel Iordache a scris:

Adresati-va catre Directia Generala de Pasapoarte la Serviciul clarificare cetatenie, anexand si certificatul de nastere romanesc (copie), apoi la Ministerul de Justitie - Serviciul Cetatenie pentru clarificari privind cetatenia si aici anexati certificatul de nastere romanesc (copie). Din cate stiu eu Spania accepta dubla cetatenie, Romania deasemenea (de obicei spun ca nu se poate dubla cetatenie pentru impozite)

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Viorel Iordache a scris:

Din cate stiu eu Spania accepta dubla cetatenie

Nu știți bine. Deocamdată sunt doar discuții pe acest subiect, ultima dintre ele fiind în urmă cu câteva zile între miniștii de externe (al nostru și al lor):
Șeful diplomației române s-a referit, totodată, la rolul esențial al comunității românești în domenii-cheie ale economiei spaniole și a mulțumit părții spaniole pentru sprijinul oferit în vederea bunei integrări a cetățenilor români care trăiesc și lucrează în Spania. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru identificarea unei soluții juridice pentru ca românii din Spania care își doresc acest lucru să poată deține dubla cetățenie română și spaniolă, acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunității române din această țară.

[ link extern ]

andririsa, acum aveți doar cetățenie spaniolă. Dacă sau când Spania va accepta dubla cetățenie se va găsi, cu siguranță, și o soluție pentru românii aflați în situația dvs. Deocamdată nu aveți ce face.

Despre adăugarea numelui românesc de familie la cel pe care îl aveți acum interesați-vă la autoritățile spaniole, nu cred că cineva vă poate răspunde aici.
Daca v-ati complacut acum e cam cu cantec. De parca nu era de ajuns ca ati renuntat la cetatenie ati solicitat si schimbarea numelui. La ce va trebuia? Ar trebui sa va adresati la primaria locului de nastere cu o cerere de solicitare de operare pe marginea actului de nastere a mentiunii de renuntare la cetatenia romana si de schimbare a numelui/prenumelui. Adeverinta de cetatenie o solicitati de la Pasapoarte. Daca ati renuntat de buna voie la cetatenie va trebui sa o solicitati din nou doar ca asta implica sa locuiti efectiv in tara.

Alte discuții în legătură

Am cetatinia spaniola dar apar in românia ca cetățean roman Corina 67 Corina 67 Dacă imi scot pașaport românesc risc sa pierd cetățenia spaniola ? (vezi toată discuția)
Dreptul la studii al copiilor cetateni straini nonny84 nonny84 Buna ziua, de ceva vreme cumnata mea se confrunta cu o problema. A fost casatorita in Spania cu un cetatean spaniol si au avut un copil. Dupa divort, copilul a ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie romana si spaniola elenamarica10 elenamarica10 Buna ziua, Numele meu este Maria, sunt cetatean roman, locuiesc in spania de peste 10 ani si sunt casatorita cu un cetatean spaniol. Am solicitat ... (vezi toată discuția)