Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea nationalitatii spaniole am fost obligata sa renunt la nationalitatea romana, nefiind posibila dubla nationalitate si sa adaug un al doilea nume de familie. Sunt casatorita cu un cetatean spaniol dar nu am luat numele lui de familie deoarece in Spania nu este posibil acest lucru.
In Romania nu am semnat nici un act de renuntare la nationalitatea romana.
Pana acum am crezut ca am doar o singura nationalitate, dar de curand am aflat ca este posibil ca eu sa nu fi pierdut nationalitatea romana.
Nu am mai reiinoit buletinul si pasaportul romanesti pentru ca am crezut ca nu mai este necesar si legal. In 2016 am cerut la ANAF un NIF pentru persoane straine.
Intentia mea era sa cer din nou nationalitatea romana avand in vedere ca Romania accepta dubla nationalitate.
As dori sa stiu daca am numai nationalitatea spaniola sau de fapt am pastrat si nationalitatea romana si sunt cetatean roman cu drepturi depline numai in Romania sau si in restul statelor.
Este necesar sa mai cer nationalitatea romana?
Daca nu, cum pot face schimbarea numelui de familie (adaugarea celui de-al doilea).
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Ba da, Spania accepta dubla cetatenie obtinuta prin nastere, plus ca se mai adauga conditia de a nu folosi exclusiv cetatenia romana si de a da la majorat declaratie ca vrei sa pastrezi cetatenia spaniola.
Bineinteles, asta nu se poate aplica la cei care obtin cetatenia spaniola prin naturalizare.
Sunt in urmatoarea situatie: am primit promisiunea de cetatenie spaniola si acum sunt cu foarte mare dificultate burocratica sa renunt la cetatenia romana.
Legal, mai intai trebuie sa renunt la cetatenia romana dupa care pot face juramant si iau cetatenia spaniola.Spania si Romania, de moment, nu au acord de dubla cetatenie.In schimb am primit informatie pe multe cai, chiar si din partea administatiei publice ca multa lume nu renunta in prealabil la cetatenia romana.Intebarile mele sunt:
1. Daca nu se renunta la cetatenia romana, cand calatoresti in Romania, trebuie sa folosesti toate documentele romanesti??
2. Cand calatoresti des in afara spatiului european( cazul meu din motive familiare)ce documente/pasaport folosesti??
3. Daca am pierdut documentele romanesti, cum fac o denuntie de pierdere de documente la politia unde am domiciliu ca am pierdut un pasaport romanesc cand eu am nationalitate si documente spaniole?
Si mii de intrebari de acest gen..Romania nu pune lucrurile usoare pentru renuntare si repet, am primit chiar din partea unei adm publice aceasta sugerinta...cum ca de obicei lumea nu renunta, ceea ce mi-a creat multe dubii si intrebari.
Eu locuiesc in Spania de aproape 20 de ani, am viata aici total si singurul motiv pentru care renunt la nationaliatea romana si iau pe cea de aici este pentru a simplifica proceduri burocratice aici..
Si ultima intrebare, Romania poate denega o cerere de renuntare?Prezentand toate actele dupa cerinta si totul in regula?
Va multumesc mult pentru raspuns si timp!