avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Naționalitate română și spaniolă
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Naționalitate română și spaniolă

Buna ziua.

Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea nationalitatii spaniole am fost obligata sa renunt la nationalitatea romana, nefiind posibila dubla nationalitate si sa adaug un al doilea nume de familie. Sunt casatorita cu un cetatean spaniol dar nu am luat numele lui de familie deoarece in Spania nu este posibil acest lucru.
In Romania nu am semnat nici un act de renuntare la nationalitatea romana.

Pana acum am crezut ca am doar o singura nationalitate, dar de curand am aflat ca este posibil ca eu sa nu fi pierdut nationalitatea romana.
Nu am mai reiinoit buletinul si pasaportul romanesti pentru ca am crezut ca nu mai este necesar si legal. In 2016 am cerut la ANAF un NIF pentru persoane straine.
Intentia mea era sa cer din nou nationalitatea romana avand in vedere ca Romania accepta dubla nationalitate.

As dori sa stiu daca am numai nationalitatea spaniola sau de fapt am pastrat si nationalitatea romana si sunt cetatean roman cu drepturi depline numai in Romania sau si in restul statelor.
Este necesar sa mai cer nationalitatea romana?
Daca nu, cum pot face schimbarea numelui de familie (adaugarea celui de-al doilea).

Multumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, un cetatean roman care a renuntat voluntar la cetatenia romana o poate dobandi la fel ca oricare alt strain care doreste dobandirea cetateniei romane. Atentie ca dobandirea voluntara a cetateniei romane poate atrage pierderea automata a cetateniei altor state (de exemplu, in mod cert se pierde cetatenia spaniola).
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2020
tgeorgescu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dobandirea cetateniei romane are facilitati pentru cei carora le-a fost retrasa abuziv cetatenia romana sau pe care regimul comunist i-a obligat abuziv sa renunte la cetatenia romana si urmasii lor (de ex. cei din Republica Moldova). Restul celor care doresc sa dobandeasca cetatenia romana sunt considerati niste simpli straini care doresc sa dobandeasca cetatenia romana.

Prin renuntarea voluntara (benevola) la cetatenia romana fostul cetatean roman este considerat un simplu strain.

Deci facilitatile pentru redobandire se refera la abuz politic sau ocupatie straina.

Redobandirea cetateniei romane=dobandirea de buna voie a unei cetatenii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
tgeorgescu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Am cetatinia spaniola dar apar in românia ca cetățean roman Corina 67 Corina 67 Dacă imi scot pașaport românesc risc sa pierd cetățenia spaniola ? (vezi toată discuția)
Dreptul la studii al copiilor cetateni straini nonny84 nonny84 Buna ziua, de ceva vreme cumnata mea se confrunta cu o problema. A fost casatorita in Spania cu un cetatean spaniol si au avut un copil. Dupa divort, copilul a ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie romana si spaniola elenamarica10 elenamarica10 Buna ziua, Numele meu este Maria, sunt cetatean roman, locuiesc in spania de peste 10 ani si sunt casatorita cu un cetatean spaniol. Am solicitat ... (vezi toată discuția)