Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea nationalitatii spaniole am fost obligata sa renunt la nationalitatea romana, nefiind posibila dubla nationalitate si sa adaug un al doilea nume de familie. Sunt casatorita cu un cetatean spaniol dar nu am luat numele lui de familie deoarece in Spania nu este posibil acest lucru.
In Romania nu am semnat nici un act de renuntare la nationalitatea romana.
Pana acum am crezut ca am doar o singura nationalitate, dar de curand am aflat ca este posibil ca eu sa nu fi pierdut nationalitatea romana.
Nu am mai reiinoit buletinul si pasaportul romanesti pentru ca am crezut ca nu mai este necesar si legal. In 2016 am cerut la ANAF un NIF pentru persoane straine.
Intentia mea era sa cer din nou nationalitatea romana avand in vedere ca Romania accepta dubla nationalitate.
As dori sa stiu daca am numai nationalitatea spaniola sau de fapt am pastrat si nationalitatea romana si sunt cetatean roman cu drepturi depline numai in Romania sau si in restul statelor.
Este necesar sa mai cer nationalitatea romana?
Daca nu, cum pot face schimbarea numelui de familie (adaugarea celui de-al doilea).
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Da, un cetatean roman care a renuntat voluntar la cetatenia romana o poate dobandi la fel ca oricare alt strain care doreste dobandirea cetateniei romane. Atentie ca dobandirea voluntara a cetateniei romane poate atrage pierderea automata a cetateniei altor state (de exemplu, in mod cert se pierde cetatenia spaniola).
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Dobandirea cetateniei romane are facilitati pentru cei carora le-a fost retrasa abuziv cetatenia romana sau pe care regimul comunist i-a obligat abuziv sa renunte la cetatenia romana si urmasii lor (de ex. cei din Republica Moldova). Restul celor care doresc sa dobandeasca cetatenia romana sunt considerati niste simpli straini care doresc sa dobandeasca cetatenia romana.
Prin renuntarea voluntara (benevola) la cetatenia romana fostul cetatean roman este considerat un simplu strain.
Deci facilitatile pentru redobandire se refera la abuz politic sau ocupatie straina.
Redobandirea cetateniei romane=dobandirea de buna voie a unei cetatenii.