Eu locuiesc in Timisoara, iar raspunsul oficial al primariei a fost ca nu e necesara obtinerea acordului pentru schimbarea de destinatie, ci au nevoie de un simplu aviz de functionare din partea primariei din moment ce blocul e prevazut din constructie cu spatii comerciale. Am vorbit cu un jurist al primariei din alta localitate care contrazice raspunsul primit de la primaria din Timisoara.
Nesimtirea celor cu barul continua, revoltati ca au mai primit cate o amenda, incat au ajuns sa ne ameninte ca vom avea de suferit daca mai continuam cu sesizarile la politie si ei pierd bani "din cauza noastra". Am depus plangere la organele statului, iar sectoristul ne-a informat ca fara martori nu putem sa facem nimic si plangerea noastra la politie nu are nici un efect, caci doar asa functioneaza justitia in tara asta - l-am intrebat caci totusi daca e sa patesc ceva,avand in vedere ca au existat amenintari la adresa noastra, ei ar fi primii vizati... Nu, nu are nici o legatura una cu alta!
De la sectia de politie mi s-a recomandat sa discut cu dep. juridic al primariei, pentru ca dupa nu stiu cate sesizari la 112, s-a gasit o persoana sa-mi spuna ca de fapt ei chiar au nevoie de acordul nostru, indiferent ca e spatiu comercial si ca li se pare bizar raspunsul dat de primarie.
M-am documentat si intr-adevar in legea privind functionarea asociatiilor de proprietari se stipuleaza clar faptul ca schimbarea destinatiei spatiului fata de proiectul initial al blocului necesita acordul proprietarilor direct afectati pe orizontala si verticala. Am resunat la call center la primarie si de data asta persoana respectiva (alta de data asta) mi-a confirmat lucrul acesta. Oricum am facut o reclamatie la primarie si astept raspunsul lor, in conditiile in care termenul de solutionare a sesizarii e de o luna. Printre altele, am inteles ca de fapt barul s-ar putea sa nu detina nici un fel de autorizatii pentru natura activitatii desfasurate si ar avea aviz pentru un gen de activitate care nu necesita acordul proprietarilor. De cand i-am amenintat ca le verific autorizatiile s-au potolit, insa astept raspunsul de la primarie si am sa depun reclamatiii si la restul autoritatilor, pentru ca au tupeu maxim sa-ti arunce in fata ca ei iti fac o favoare ca o noapte din sapte nu fac chef, avand in vedere ca nu functioneaza in legalitate.
Ma confrunt si eu cu o situatie asemanatoare. De curand s-a deschis la parterul blocului in care locuiesc un bar, cu program de functionare mai ales noaptea. Sunt intr-o mare dilema - am sunat la call center la primarie pentru a obtine un raspuns cu privire la legalitatea functionarii barului, in conditiile in care nu s-a cerut acordul proprietarilor. Intr-adevar, blocul in sine este prevazut cu spatii comerciale, anterior barului a existat in spatiul respectiv un magazin de termopane. Raspunsul cucoanei a fost ca ce are a face asociatia de proprietari daca blocul a fost prevazut cu spatii comerciale si ca e necesar doar un aviz de functionare din partea primariei, nimic mai mult...Nu mai conteaza ca imbacseste tot blocul cu fum de tigara, ca nu au o izolatie corespunzatoare pentru poluarea fonica sau ca reprezinta in final un centru de colectare a betivanilor din cartier... in conditiile astea tu ca si proprietar direct afectat nu ai nici un cuvant de spus! Care ar fi legea care reglementeaza obligativitatea existentei acordul asociatiei de proprietari? Si daca exista o astfel de lege ce tip de autorizatie necesita acordul proprietarilor pentru a putea fi eliberata?