avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Activitate Adrianna12

Activitate Adrianna12

Va multumesc mult. As mai avea o intrebare. Articolul 378 din codul penal (abandonul de familie) se poate aplica si abandonului de copil? Intreb acest lucru deoarece nu exista in codul penal nici-un articol special pentru abandonul de copil. Dar tot acest articol 378 mai spune ca victima trebuie sa depuna plangere (dar un copil abandonat minor nu ar putea sa depuna plangere) deci din cauza aceasta nu cred ca acest articol se poate aplica si in cazul abandonului de copil. Caut un articol sau ceva care sa spuna ca parintii care isi abandoneaza copii vor fi sanctionati, dar nu gasesc nimic. Exista doar o lege n°272 pentru protectia copiilor dar nici ea nu prevede nici-o sanctiune pentru parinti.

Multumesc.
Buna ziua, stie cineva cum se cauta jurisprudenta si doctrina in romana?

Multumesc mult.
Dar abandonul copilului poate fi asimilat ca abandon de familie? Deoarece, abandonul copilului nu este prevazut ca fiind o infractiune in niciun cod sau legislatie in figoare, acestea vorbind doar despre abandonul de familie. In articolul 378 al Codulul Penal " (1) Săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă", persoana parasita este asimilata ca fiind copilul sau parintele car este abandonat de sot?

Multumesc mult.
Buna ziua, asi avea o intrebare in legatura cu lege n°272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Asi dori sa mi se confirme ca aceasta se aplica si copiilor abandonati cu varse mai mari. Dupa citirea acestei legi imi dau seama ca se vorbeste foarte mult despre copii abandonati la nastere dar apropare deloc de cei cu varste mai mari. Codul penal nu prevede nici el nici un articol in legatura cu abandonul copiilor, doar abandonul familiei este citat. Poate cineva sa ma clarifice ? Multumesc mult.