avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Activitate doringe

Activitate doringe

Buna ziua

Raspuns de la ANFP

Domnului George

Nr. 26932/2021

Stimate domnule,

Referitor la petiția înregistrată la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici sub nr. 26932/22.06.2021, vă comunicăm următoarele:

Prin adresele de răspuns nr. 5759/2021 și nr. 11381/2021, Agenția a formulat un punct de vedere privind vechimea în specialitate deținută, pe baza informațiilor și documentelor transmise, raportat la durata derulării contractului individual de muncă, pe care l-ați anexat, respectiv 21.04.2008
-01.04.2019, perioadă în care erau în vigoare două acte normative care reglementau Clasificarea ocupaţiilor din România, respectiv Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 138/1995 în vigoare în perioada 08.12.1995 - 31 decembrie 2011 și Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale și al președintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1832/856/2011 în vigoare de la data de
08.08.2011.
Așa cum am precizat prin adresa de răspuns nr. 11381/2021 pentru stabilirea nivelurilor de clasificare din cuprinsul Ordinului ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 138/1995, a rezultat că au
fost avute în vedere gradul de instruire (nivelul şcolii absolvite), nivelul competenţelor determinat de
amploarea şi complexitatea activităţilor care definesc ocupaţiile, gradul de specializare în cadrul aceleiaşi activităţi, potrivit pct. I.1. din actul normativ menționat cu precizarea că referitor la nivelul de pregătire (şcoala absolvită), opt din cele zece grupe majore erau descrise în raport cu cele 4 niveluri de instruire, 1 este nivel minim, iar 4 nivel maxim, iar pentru grupa majoră 3 tehnicieni fiind stabilit ca nivel de pregătire 3, așa cum rezultă din Ordinul ministrului muncii şi protecţiei sociale nr. 138/1995.

[]Având în vedere că Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale și al președintelui
Institutului Naţional de Statistică nr. 1832/856/2011 nu reglementează în mod expres nivelul studiilor celor 4 categorii de ocupații reglementate și faptul că Direcția politici de ocupare, competențe și mobilitate profesională din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale gestionează Clasificarea ocupațiilor din România potrivit art. 51 pct. I, lit. A, pct. h din Regulamentul de organizare și funcționare al ministerului aprobat prin Ordinul ministrului muncii și justiției sociale nr. 1945/2017, recomandăm să vă adresați acestui minister în vederea comunicării unui punct de vedere raportat la succesiunea actelor normative invocate, față de prevederile art.4 alin. (1) pct. 14 și alin. (2) pct. 13 din H.G. nr. 81/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Toate cele bune!


Si mai jos raspuns MMPS


Ca urmare a adresei dumneavoastra, transrnisa Ministerului Muncii ~i Justitiei Sociale, va

comunicam urrnatoarele:

Potrivit prevederilor art.16 alin.(5) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu rnodificartte ~i comptetarile ulterioare, "munca prestata In temeiul unui contract individual de rnunca constituie vechime In rnunca".
Notiunile de vechime In rnunca, vechime m specialitate, In functie sau meserie, au fost intotdeauna specifice raporturilor juridice de rnunca guvernate de prevederile cuprinse In legislatia muncii.
Precizarn totodata ca vechimea In specialitate constituie perioada de timp In care o persoana a

lucrat In activitati corespunzatoare functiei (meseriei) In care urrneaza sa fie incadrata sau

prornovata,

Prin urmare, apreciem ca o anumita perioada de activitate constituie vechime In specialitate daca pentru desfasurarea activttatit respective sunt necesare studii de specialitate, iar In exercitarea atrtbutiilor stabilite In fisa postului persoana desfasoara activitati de natura studiilor de specialitate.

Tot un raspuns de la MMPS

Referitor la întrebarea dumneavoastră privind vechimea la locul de muncă având studii superioare vă informăm că încadrarea unei persoane pe o anumită ocupaţie din COR în funcţie studii sau ţinând cont de atribuţii specifice, poate fi făcută de angajator potrivit art.40 alin.1 din Legea nr.53/2003, Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
,,Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
) să stabilească atribuţiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condiţiile legii;
) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salarfat, sub rezerva legalităţii lor;
) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern;
) să stabilească obiectivele de performanţă individuală, precum şi criteriile de evaluare a realizării acestora."
Buna ziua


Ati scris mai sus :
"Legea nu face referire la fisa postului"
Eu v-am scris mai sus raspunsul de la MMPS


1. Singurul text de lege care defineste "vechimea in specialitate " este in HG 611/2008, art.3lit. l :
vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice - experiența dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfășurat o activitate într-o funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a învățământului în România.

Din cate cunosc eu fisa postului este parte integranta a contractului individual de munca conf legilor in vigoare


Buna ziua

Referitor la cele spuse de Dvs mai sus am primit recent un rarpuns de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

"
Nr.12485/RG/1952/DGJ/09.06.2021
Stimate domn,


Ca urmare a adresei dumneavoastra, transnnisa Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, va comunicam urmatoarele:
Potrivit prevederilor art.16 alin.(5) din Legea nr.53/ 2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca".
Notiunile de vechime in munca, vechime in specialitate, in functie sau meserie, au fost intotdeauna specifice raporturilor juridice de munca guvernate de prevederile cuprinse in legislatia muncii.
Precizam totodata ca vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care o persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza si fie incadrata sau promovata.
Prin urmare, apreciem ca o anumita perioada de activitate constituie vechime in specialitate daca pentru desfasurarea activitatii respective sunt necesare studii de specialitate, iar in exercitarea atributiilor stabilite in fisa postului persoana desfasoara activitati de natura studiilor de specialitate.

Precizez ca adeverinta ptr vechimea in specialitatea studiilor de la ultimul angajator este pentru functia de Reprezentant Comercial ,cod COR 332202,iar in fisa postului s-au cerut studii superioare

Multumesc
Buna ziua

Ma puteti ajuta va rog cu raspunsul complet pe care l-at primit de la ANFP

Multumesc
Revin, am depus aceleași acte pe care le am depus anterior la concursul la care am fost respins și.. surpriza am fost ADIMS la selecția dosarelor.
Tin sa precizez ca instituția la care am depus era din alt județ și cerințele de participare la concurs erau aceleași cu cel la care am fost respins
Multumesc mult pentru raspuns

La mine situatia este astfel:

Am depus adeverinta pentru vechimea in specialitatea studiilor eliberata de angajator unde reiese vechimea in specialitatea studiilor,dar au respins dosarul motivand ca conf COR am fost incadrat pe cod cor reprezentant comercial unde se cer studii medii sau postliceale,si nu este justificata incadrarea pe studii superioare ce reiese din adeverinta
Buna seara

Cum ati rezolvat pana la urma ?

Multumesc