avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime în specialitatea studiilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime în specialitatea studiilor

Bună ziua,
As dori sa va prezint situația mea actuala de la locul de munca și dacă se poate sa ma lămuriți și pe mine cum sta treaba cu vechimea în specialitatea studiilor, deoarece am fost la un concurs organizat de ANFP pentru un post se șef serviciu, unde se cereau minim 3 ani experienta în specialitatea studiilor, dar mie mi s-a spus ca nu îndeplinesc aceste condiții.
Deci
-lucrez de 7 ani în cadrul aceleiași firme, unde potrivit codului COR , sunt încadrat cu studii medii sau post liceale ( codul începe cu cifra 3 în fata), dar noi la firma, avem și o fisa a postului în care se menționează clar cerintele: studii superioare ; aceste fise ale postului sunt cerințe ale ministerului cu care interacționam! Prima intrebare: nu ar trebui sa se ia ca și etalon fisa postului , cerințele din ea și nu codul COR de pe rubinian.ro ?
- sunt student doctorand, în primul an de prelungire! Nu am prezentat încă lucrarea de doctorat, nu sunt doctor! Menționez ca sunt la Frecventa Redusa, Buget- contract de școlarizare cu școală Doctorala! Am auzit ca fiecare an la doctorat se ia ca și experienta în specialitatea studiilor, chiar dacă încă nu am finalizat lucrarea! Ce ziceți dumneavoastră de acest aspect?
Cel mai recent răspuns: doringe , utilizator 09:27, 23 Noiembrie 2022
1. Singurul text de lege care defineste "vechimea in specialitate " este in HG 611/2008, art.3lit. l :
vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice - experiența dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfășurat o activitate într-o funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a învățământului în România.

Legea nu face referire la fisa postului.

2. Pe toată durata activității, studentul-doctorand beneficiază de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate și de asistență medicală gratuită, fără plata contribuțiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj, la asigurările sociale de sănătate și pentru accidente de muncă și boli profesionale.
Buna ziua

Referitor la cele spuse de Dvs mai sus am primit recent un rarpuns de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

"
Nr.12485/RG/1952/DGJ/09.06.2021
Stimate domn,


Ca urmare a adresei dumneavoastra, transnnisa Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, va comunicam urmatoarele:
Potrivit prevederilor art.16 alin.(5) din Legea nr.53/ 2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca".
Notiunile de vechime in munca, vechime in specialitate, in functie sau meserie, au fost intotdeauna specifice raporturilor juridice de munca guvernate de prevederile cuprinse in legislatia muncii.
Precizam totodata ca vechimea in specialitate constituie perioada de timp in care o persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza si fie incadrata sau promovata.
Prin urmare, apreciem ca o anumita perioada de activitate constituie vechime in specialitate daca pentru desfasurarea activitatii respective sunt necesare studii de specialitate, iar in exercitarea atributiilor stabilite in fisa postului persoana desfasoara activitati de natura studiilor de specialitate.

Precizez ca adeverinta ptr vechimea in specialitatea studiilor de la ultimul angajator este pentru functia de Reprezentant Comercial ,cod COR 332202,iar in fisa postului s-au cerut studii superioare

Pentru reprezentant comercial ,potrivit COR , Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)....si nu studii superioare.
Buna ziua


Ati scris mai sus :
"Legea nu face referire la fisa postului"
Eu v-am scris mai sus raspunsul de la MMPS


1. Singurul text de lege care defineste "vechimea in specialitate " este in HG 611/2008, art.3lit. l :
vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice - experiența dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfășurat o activitate într-o funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a învățământului în România.

Din cate cunosc eu fisa postului este parte integranta a contractului individual de munca conf legilor in vigoare


Raspunsul MMJS nu tine loc de act normativ, iar în cazul mentionat de dvs exista o neconcordanta între functie și studii.

COR, act normativ, prevede anumite studii pentru funcția de reprezentant comercial , iar fisa postului alte studii. Faptul ca fisa postului menționează anumite studii, în opinia mea nu poate fi considerata vechime în specialitatea studiilor perioada respectiva.
Ultima modificare: Joi, 24 Iunie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Functionar public ContSters88583 ContSters88583 Buna ziua, am vrut sa ma inscriu la un concurs pentru inspector asistent unde conditia necesara era vechime in specialitatea studilor de un an. studiile mele ... (vezi toată discuția)
Vechime in specialitatea studiilor? Alina Simina Alina Simina Doresc sa ma înscriu la un concurs la o instituție a statului și aici mi se cere vechime in specialitatea studiilor necesară ocupării postului minim 6 ... (vezi toată discuția)
Vechime în specialitatea studiilor galgo galgo Dacă în acceaşi perioada au existat 2 contracte individuale de munca, respectiv una în perioada august 2013-iunie 2016 ( 2 ani şi 11 luni - funcţia de ... (vezi toată discuția)