Buna ziua, mulțumesc frumos.
Am găsit asta pe net, intr-un site al unui avocat.
Daca divortul s-a efectuat intr-o tara din afara Uniunii Europene si care nu este Republica Moldova, exista doua cazuri:
1. Daca cetateanul roman, ce solicita inscrierea divortului strain, era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci nu mai este necesara recunoasterea divortului la Tribunal, dosarul inaintandu-se direct Starii civile ce gestioneaza certificatul de casatorie romanesc, respectiv, in functie de situatie, Starii civile de la locul nasterii.
2. Daca cetatean roman, ce solicita inscrierea divortului strain, nu era si cetatean strain in momentul divortului din strainatate, atunci, inainte de prezenta la Starea civila competenta, divortul efectuat in strainatate trebuie mai intai recunoscut in cadrul unui proces de exequator - recunoastere a hotararii straine. Dupa finalizarea cu succes a procesului de exequator, se obtine o hotarare de recunoastere pe teritoriul Romaniei a documentului care atesta schimbarea de stare civila.
Cazul meu este 1. Am fost cetățean canadian in momentul cererii de divorț.
Asta înseamnă ca sea poate face prin starea civilă din orașul in care a fost încheiata căsătoria?
Buna ziua!
Căsătorie încheiată in Romania, divorț in Canada.
Amândoi cetățeni români și canadieni.
Fără nume schimbate după căsătorie, totul simplu.
Care e procedura de a înscrie divorțul din Canada la starea civila din orașul unde s-a încheiat căsătoria?
Moștenire vs. donație
Buna ziua. Situație simpla: singurul moștenitor al părinților mei. Încă în viață.
Ce este mai simplu? Succesiune (asta pare un pic mai complicat pt supraviețuitor) sau donație catre mine acum când încă sunt în viață? Este vorba de un apartament de max. 50 000 euro. Mulțumesc frumos!