avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Activitate Cebanualexandr

Activitate Cebanualexandr

Daca in 2022 este necesar acord vecini de racordare la retea electrica subterana construita in 2017 pe drum privat?


Pentru o retea electrica construita in 2017/2018 pe drum privat din fonduri proprii ( 6 vecini au contribuit) pe legea valabila atunci. Acum o noua vecina doreste racordare. Operatoruo de distributie ofera compensatie vecinilor care au investit dar aceasta compensatie este infima vs cat ne-a revenit noua la fiecare in parte in raport cu cheltuiala.
Am propus vecinei sa despagubeasca diferenta si nu este de acord. Mentioneaza ca nu are nevoie de acordul vecinilor pentru bransare cu toate ca initial a venit cu o lista a vecinilor pt semnaturi care au suportat initial investitia
Îmi puteti menționa pe baza cărei legi?


Multumesc
MihailZC a scris:

Daca este vorba de un drum detinut in coproprietate, pe cote parti, de mai multi coproprietari este suficient ca oricare dintre coproprietari (cu o cota oricat de mica sau de mare) sa instraineze celui care construieste o parte din cota sa (iar, nu conteaza cat de mica sau de mare) astfel incat, in virtutatea calitatii sale de coproprietar, respectivul sa aiba drept de trecere pe acel drum. Daca sunt cote egale, de 1/11 pentru fiecare, oricare dintre coproprietari putea sa vanda 1/22 sau 1/100 sau 1 /1000, nu conteaza cat, avand drept de trecere orice cota ar detine, fara sa aiba nevoie de acceptul nimanui.

Și în aceasta situație, dacă are cota altui proprietar, e clar ca poate construi? cota poate fi înstrăinează parțial sau în totalitate?
Dacă e drum în bun comun, adică 11 cote parti, e suficient sa dețină o cota parte dobândită de la cineva sau totuși are nevoie de acordul tuturor proprietarilor cote parti?

MihailZC a scris:

Daca lotul pe care a inceput constructia nu are acces pe vreun alt drum, da, autorizatia a fost emisa in mod incorect.
Pe de alta parte, exista posibilitatea ca oricare dintre coproprietarii drumului sa fi instrainat o parte din cota sa.

Bună ziua.
Întrebarea este dacă pe un teren intravilan se poate construi fără a avea acces la drum?
Intreb deoarece suntem mai mulți vecini coproprietari a drumului, casele fiind situate pe o singura parte a drumului. Terenul de vis-a-vis a fost recent parcelat, și au fost vândute cateva loturi intretimp, Pe o parcela a fost demarata o construcție. Primăria se afla în legalitate dacă a emis cert urbanism si autoriz construcție? Nu ne-a întrebat nimeni și nu am dat acces