avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Activitate contima

Activitate contima

Revin pentru mici lamuriri, daca se poate.
Pentru ca ma asteptam ca situatia de pe teren va fi alta, am sunat la Registru (Constanta) si am intrebat cum e de facut. Am cerut la Serviciul de asistenta juridica si mi s-a spus ca actul va trebui sa se numeasca Hotarire si nu Decizie, desi este vorba de asociat unic.
Pentru ca stiu cit de scrupulosi pot fi cei de acolo si nu doresc sa-mi respinga dosarul (dupa ce voi sta la o coada de citeva ore..), vreau sa stiu daca aceasta hotarire va trebui sa se numeasca HOTARIRE AGA (asa cum am vazut prin unele modele, desi este vorba de asociat unic) sau pot s-o numesc (asa cum ar fi logic) HOTARIRE ASOCIAT UNIC?
Si, dupa ce mentionez numele si calitatea, voi spune ca asociatul unic DECIDE sau HOTARASTE (ca sa fie in consens cu titlul actului)?
Va multumesc anticipat!
Va multumesc mult pentru raspunsurile prompte.
Intr-adevar, datorita faptului ca la unele Registre se cer dosare separate (de suspendare si inchidere punct de lucru), nu stiam cum ar fi mai bine. Inteleg ca nu exista o practica unitara, pe tara, deci indicat ar fi sa intreb la Registrul din orasul meu cum prefera, nu? Va multumesc anticipat pentru orice sugestie.
Buna ziua! Am o firma cu un singur punct de lucru (un mic restaurant). Din cauza ca activitatea merge extrem de prost, am decis sa renunt si sa suspend firma. Am mutat deja de citeva zile mobila si ce mai era din lucrurile personale, si pentru ca nu-mi permit sa mai angajez un avocat, voi redacta singur dosarul pentru ORC. Intrebarile mele sunt:
-este permis ca actul aditional de inchidere punct de lucru sa contina si un paragraf in care sa mentionez ca `se suspenda activitatea societatii pe o perioada de 3 ani`? sau este obligatoriu sa redactez separat Decizie (sunt asociat unic) de suspendare?
In acest caz (al introducerii ambelor mentiuni in acelasi act aditional) voi atasa contorul de cuvinte pentru intreg actul, nu?
Ce model de declaratie va trebui sa completez?
Va multumesc anticipat, Roman Panghiu.
Buna ziua! Va rog frumos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: stiu ca este un caz mai rar, insa o persoana asociat unic (cetatean roman) al unui srl din Romania doreste sa ia ca asociat un alt srl, tot cu asociat unic (cetatean italian) cu sediul in Italia. Mai precis doreste sa cesioneze 10 parti sociale firmei din italia, deci sa ia ca asociat firma -ca entitate juridica si nu asociatul ca persoana fizica. Am intrebat si la norariate si mi se spune ca nu e posibil asa ceva, ca trebuie sa se faca cesiune clasica, adica asociatul firmei din Romania sa-l ia asociat pe cel italian, si NU firma acestuia. Ce parere aveti dumneavoastra, cu mai multa experienta?
Stiu ca o societate poate avea ca asociat unic o societate comerciala, insa intrebarea este daca se pot asocia doua societati, ambele cu aociati unici? Si cum va aparea in contractul de cesiune? Ceva gen `subsemnatul, identificat cu.... asociat al firmei romanesti SC .... cesioneaza 10 parti sociale lui SC..... cu sediul in italia, reprezentata prin ........., identificat cu....`? Va rog mult dati-mi un raspuns cit mai concret si rapid, daca este posibil. Va multumesc.
Rog frumos elucidati-ma si pe mine intr-o problema. Cineva doreste (dar poate nu s-a exprimat bine..) sa cesioneze 90 % din partile sociale ale firmei sale unei ALTE FIRME deschisa in Italia, cu asociat unic de origine italiana. Este posibil asa ceva? Ori de fapt persoana respectiva se referea la simpla cesiune a respectivelor parti sociale ASOCIATULUI celeilalte societati italiene, acesta devenind astfel asociat al celei romane.. Nu prea inteleg ce-a vrut persoana respectiva sa sublinieze prin cesionarea partilor sociale ale firmei romanesti celei straine.. sau ar putea fi vorba de o fuziune?? Va multumesc.
Buna ziua. As dori sa stiu daca am dreptul, ca angajat al unei institutii, sa-mi iau concediul neefectuat in anul 2008 acum, la inceputul sau in cursul anului 2009. Multumesc mult!
Răspuns la discuția PERIOADA DE PROBA
Va multumesc pentru raspuns. Cu riscul de a trece in alta sfera de discutii (dar legat de subiectul in cauza), in ce mod am putea specializa personalul de la resurse umane, in vederea unei mai bune/atente selectii a viitorilor angajati?
Mai exact, ma refer la tipuri de interviu, intrebari din care s-ar putea detecta inca de la inceput eventuale calitati dar si defecte ale viitorului angajat. Ma intreb daca exista site-uri (nu am gasit cu detalii explicite) sau chiar cursuri specializate pe instruirea unui intervievator! O zi buna.
Dragii mei, va rog sa-mi elucidati o nelamurire. Conform art. 32, alin.3 din Codul Muncii, neinformarea salariatului anterior incheierii sau MODIFICARII contractului de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art.17 alin.4, duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate. Art.17 alin. 4 prevede ca `..orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin.2 IN TIMPUL executarii contractului impune incheierea unui act aditional in termen de 15 zile DE LA DATA INCUNOSTINTARII in scris a salariatului..`
Cu alte cuvinte, pot, ca angajator, sa-mi supun angajatul unei perioade de proba in timpul derularii contractului, nu neaparat la angajare?
Ce presupune acest termen de incunostintare in scris, de fapt? Daca, de exemplu, societatea angajeaza o persoana mai intii ca perioada de proba, si apoi decide ca nu satisface conditiile angajarii definitive, este obligata sa anunte angajatul cu 15 zile inainte de incheierea lunii de proba ca nu-l va mai angaja? In acest caz s-ar scurta perioada de proba deja la doua saptamini..
Intreb aceste lucruri intrucit de o buna bucata de vreme avem `bafta` numai de angajati neseriosi, care probabil si-au propus sa-si faca vechimea din 2-3 luni lucrate ici, 2-3 colo, si mai mult ne dau bataie de cap cu angajarea si incheierea contractelor (pt ca pleaca de buna voie cind realizeaza ca totusi li se cere sa munceasca..), plus ca le platim drepturile banesti pur si simplu DEGEABA, pentru o asa-zisa perioada de acomodare, in care numai bine se acomodeaza cu jocurile de pe calculator, nesfirsitele pauze, cafelele si birfele cu colegii.. Dupa care pleaca! De aceea incercam sa vedem cum ne-am putea proteja, cit de cit, ca angajatori. Ne gindim ca prin aceasta perioada de proba am motiva mai mult noii angajati sa `arate ce pot`. Va rog dati-mi mai multe detalii. Va multumesc anticipat, o zi buna!
Discuție coduri CAEN
Buna ziua! Sunt incepator si nu gasesc (sau nu sunt 100% sigur) unele incadrari ale anumitor activitati in codurile CAEN. Mai exact:
- nu stiu unde sa incadrez activitati divertisment copii (gen sali de joaca cu tobogane gonflabile,etc)
-site de anunturi matrimoniale (nu este comert propriu-zis dar totusi se incaseaza un comision)
-intermediere obtinere credite
Va multumesc!
Răspuns la discuția sanctionare angajati
Va multumesc tuturor pentru promptitudinea raspunsurilor. Problema este putin mai complicata decit credeam initial. Pentru a putea incepe o cercetare disciplinara este necesar ca angajatii sa fi avut si anumite sarcini exact desemnate de catre angajator, pe care sa le fi ignorat. Or atita timp cit activitatea de management nu este bine organizata si fiecare poate da vina pe celalalt, nu vad de unde poate incepe cercetarea. Pe de alta parte, angajatii profita din plin de aceasta lipsa de tactica manageriala si doar se `preling` inspre si de la servici, zilnic, cit mai neobservat posibil. Angajatorii sunt constienti de aceasta situatie si continua sa ceara `raporturi de activitate` pe care nimeni nu se oboseste sa le dea. Va multumesc inca o data!