avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PERIOADA DE PROBA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PERIOADA DE PROBA

Dragii mei, va rog sa-mi elucidati o nelamurire. Conform art. 32, alin.3 din Codul Muncii, neinformarea salariatului anterior incheierii sau MODIFICARII contractului de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art.17 alin.4, duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate. Art.17 alin. 4 prevede ca `..orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin.2 IN TIMPUL executarii contractului impune incheierea unui act aditional in termen de 15 zile DE LA DATA INCUNOSTINTARII in scris a salariatului..`
Cu alte cuvinte, pot, ca angajator, sa-mi supun angajatul unei perioade de proba in timpul derularii contractului, nu neaparat la angajare?
Ce presupune acest termen de incunostintare in scris, de fapt? Daca, de exemplu, societatea angajeaza o persoana mai intii ca perioada de proba, si apoi decide ca nu satisface conditiile angajarii definitive, este obligata sa anunte angajatul cu 15 zile inainte de incheierea lunii de proba ca nu-l va mai angaja? In acest caz s-ar scurta perioada de proba deja la doua saptamini..
Intreb aceste lucruri intrucit de o buna bucata de vreme avem `bafta` numai de angajati neseriosi, care probabil si-au propus sa-si faca vechimea din 2-3 luni lucrate ici, 2-3 colo, si mai mult ne dau bataie de cap cu angajarea si incheierea contractelor (pt ca pleaca de buna voie cind realizeaza ca totusi li se cere sa munceasca..), plus ca le platim drepturile banesti pur si simplu DEGEABA, pentru o asa-zisa perioada de acomodare, in care numai bine se acomodeaza cu jocurile de pe calculator, nesfirsitele pauze, cafelele si birfele cu colegii.. Dupa care pleaca! De aceea incercam sa vedem cum ne-am putea proteja, cit de cit, ca angajatori. Ne gindim ca prin aceasta perioada de proba am motiva mai mult noii angajati sa `arate ce pot`. Va rog dati-mi mai multe detalii. Va multumesc anticipat, o zi buna!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 20:07, 19 Ianuarie 2009
Art. 32. - (1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.

Nu puteti stabili mai multe perioade de proba in timpul derularii aceluiasi CIM decat cu exceptii precizate in lege.
Pe timpul derularii perioadei de proba CIM poate inceta doar printr-o notificare. Notificare se face pana la data expirarii perioadei de proba nu trebuie sa fie notificat cu 15 zile inainte.
Drepturile banesti nu le plati degeaba le platiti ca urmare a CIM si a muncii prestate de salariat.
Cu siguranata aveti un regulament intern care prevede santiuni pentru " pauzele lungi si dese" la cafea si jocuri pe calculator. Imi imaginez ca daca nu este specificul societatii testarea jocurilor pe calculator puteti interzice existenta acestora pe calculatoarele din societate si precizarea in RI a abeterii respective.
Un angajator se poate apara de salariatii neseriosi printr-un compartiment resurse umane cu personal specializat in recrutarea salariatilor.
In alt fel , riscul angajatorilor de a se alege cu un salariat necorespunzator este egal cu riscul salariatului de a incheia CIM cu un angajator la fel de neserios.
Va multumesc pentru raspuns. Cu riscul de a trece in alta sfera de discutii (dar legat de subiectul in cauza), in ce mod am putea specializa personalul de la resurse umane, in vederea unei mai bune/atente selectii a viitorilor angajati?
Mai exact, ma refer la tipuri de interviu, intrebari din care s-ar putea detecta inca de la inceput eventuale calitati dar si defecte ale viitorului angajat. Ma intreb daca exista site-uri (nu am gasit cu detalii explicite) sau chiar cursuri specializate pe instruirea unui intervievator! O zi buna.
Puteti apela la serviciile unei firme de recrutare a fortei de munca ... sunt foarte multe firme pe piata muncii de acest fel.
Puteti apela la o firma de recrutare pentru a gasi o persoana specializata in resurse umane si recrutate personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la cim handaricimarin handaricimarin pe durata derularii contractului meu individual de munca am urmat un curs de inspector resurse umane pe cheltuiala societatii.dupa terminarea acestui curs si ... (vezi toată discuția)
Firme care angajeaza mereu tanis tanis Lucrez la o firma care are pretentii ca este serioasa,dar care plateste mai putin decat salariul mediu pe economie.La angajare ni s-a spus verbal ca vom ... (vezi toată discuția)
Art. 31 codul muncii inseamna incetarea cim fara preaviz in perioada de proba? garantat ? Elena_J Elena_J In data de 02.08.2013 am semnat un contract pe o perioada determinata incepand cu data de 03.08.2013 de 1 luna ( ulterior pe o perioada nedeterminata) ... (vezi toată discuția)