pe durata derularii contractului meu individual de munca am urmat un curs de inspector resurse umane pe cheltuiala societatii.dupa terminarea acestui curs si obtinerea diplomei de inspector resurse umane,conducerea firmei mi-a facut un act aditional la contractul de munca(semnat si de mine,bineinteles) prin care mi se interzicea sa incetez activitatea din initiativa mea,timp de 5 ani,de la efectuarea pe cheltuiala firmei ,a cursului de calificare.In caz contrar,plateam la cotatia BNR a zilei,contravaloarea cursului.
Daca in decursul celor 5 ani in care nu am voie sa parasesc firma,conducerea ia hotararea sa imi inceteze contractul de munca ,eu pot ataca decizia de incetare,dat fiind faptul ca exista si actul aditional inregistrat la ITM?Acel act nu obliga si societatea sa ma mentina in functie pana trec cei 5 ani?:D
Buna ziua !
Nu se poate asa ceva , intrucat nu exista sustinere legala . CIM este legea partilor , iar prin actul aditional incheiat obligatia incumba angajatului (dvs.) , avand in vedere cheltuielile suportate de angajator ...
Cititi inca o data actul aditionat privind drepturile si obligatiile partilor.
Astfel de acte aditionale se intocmesc de catre angajator pentru a avea grija sa recupereze cheltuiala cu formarea/ calificarea/specializarea angajatilor, in cazul in care acestia pleaca din firma.
Personal perioada de 5 ani mi se pare cam "deplasata" pentru un curs care costa in medie 100-150 euro.
In general, perioada de 5 ani este inserata in astfel de acte aditionale pentru cursuri a caror valoare depaseste 1000 euro.
PS: nu puteti ataca decizia de incetare, intrucat este un act aditional pe care , cu buna stiinta, l-ati semnat
1. Daca incetarea CIM se face din initiativa angajatorului nu veti plati acesti bani. Trebuie sa ne dati exact ce scrie in actul aditional.
2. Si chiar daca veti pleca din initiativa dvs. veti pleti nu toata suma ci numai proportional cu timpul nelucrat din perioada convenita prin actul aditional.
3. Cred ca perioada de 5 ani stipulata de angajator este prea mare. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 195 - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
4. Cursul nu a durat asa de mult asa ca nici nu trebuia incheiat un astfel de act aditional la CIM.
5. Puteti face o sesizare la ITM sa verifice legalitatea actului aditional.