sunt persoana juridica si doresc sa inchiriez un spatiu de la o persoana fizica (spatiu pentru desfasurare activitate de productie). Voi incheia conform legii contract de inchiriere cu el si il inregistram la Finante.
Deoarece el nu poate emite factura am inteles ca plata catre el o fac pe baza de dispozitie de plata. La fel si pentru facturile de utilitati (energie, gaz, etc.) deoarece contractele pe utilitati sunt pe numele lui.
Intrebarea este: cu procedez cu facturile de energie, gaz, etc. ca sa pot inregistra TVA-ul. Pot baga in contabilitate aceste facturi pe baza contractului incheiat cu el chiar daca sunt pe numele lui si eu am doar dispozitii de plata ?
"ORDONANTA DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 28/1999 Privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Art. 1. - (1) Agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu
amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie, sunt
obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
Art. 2. Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):
h) activitatile desfasurate ca profesii libere sub toate formele de
organizare care nu implica crearea unei societati comerciale, precum si
activitatile economice desfasurate in mod independent de catre persoanele
fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de taximetrie
auto pentru marfuri si persoane;"
Spun ca este interpretabila in conditiile in care unii specialisti in fiscalitate, juridic, etc spun ca trebuie casa de marcat si altii specialisti spun ca nu trebuie casa de marcat. Unde este adevarul ?
In conditiile in care am un control din parte celor finante ce fac, ce spun, cum combat iinterpretarea legii ?
Doresc sa mai dau cateva detalii la situatia descrisa de mine anterior, citez:
"Sotia este persoana fizica autorizata pentru desfasurarea activitatii de cosmetica (in spatiu propriu) si este platitoare de impozit de venit fix calculat anual, impozit care se plateste in patru transe trimestriale.Intrebarea este: este obligata sa detina casa de marcat ?"
Si acum completez cu faptul ca sotia presteaza servicii catre clienti - tratamente cosmetice, machiaje, epilari, pensari/vopsiri sprancene etc. tot ce tine de infrumusetare (in cazul de fata doamnele cunosc situatia mai bine).
Este necesar si in acest caz sa detina casa de marcat ? Pe bon ce sa scrie "serviciu epilat inghinal" sau "servicii machiaj cosmetic" ? Ea vinde servicii si nu produse.
Este legea interpretabila sau nu este foarte in detaliu ? Are nevoie de casa de marcat ?
Cu stima si multumesc anticipat pentru raspunsurile d-voastra.
Multumesc pentru raspunsuri.
Inteleg ca am nevoie de casa de marcat si trebuie sa emit bonuri fiscale si sa-l predau clientilor. Se mai precizeaza ca (si aici citez din lege) "La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factură fiscală".
La acest tip de PF nu se tine contabililitate si intrebarea este - in acest caz ce se face cu facturile emise catre clienti ?
Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema.
Sotia este persoana fizica autorizata pentru desfasurarea activitatii de cosmetica (in spatiu propriu) si este platitoare de impozit de venit fix calculat anual, impozit care se plateste in patru transe trimestriale.
Intrebarea este: este obligata sa detina casa de marcat ?