avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Activitate DANDA

Activitate DANDA

Discuție Mostenire
Buna ziua,
Voi incerca sa fiu cat mai clara pt ca am mare nevoie de un sfat autorizat. Cand tata a decedat nu era casatorit, deci toate bunurile ii apartineau numai lui. A lasat un testament prin care a lasat toate bunurile mobile celor 2 copii si unui frate. Nici eu nici fratele meu nu am contestat testamentul deci bunurile au fost impatite in 3 parti egale. Bunurile insemnand: casa in care a locuit si 1/3 din 3 case revendicate la Alba Iulia (ce mai sunt si astazi in precese). Casele de la Alba Iulia au apartinut bunicului meu, mostenitori fiind cei 3 copiii pe care i-a avut, unul dintre acesta fiind tatal meu. Ca urmare din 1/3 ce i-a revenit tatalui meu din casele de la Alba, imi revine 1/9.
Acum cateva zile a decedat unul dintre fratii tatei, ce detinea deasemenea 1/3 din casele de la Alba (nu cel mentionat in testamentul tatei). Am fost anuntata de sotia supravietuitoare sa ma prezint la succesiune. Mentionez ca aceasta nu are copii, nepoti, frati. Mostenitorii unchiului meu sunt: sotia, unchiul care mai este in viata (fratele decedatului) si urmasii tatalui nostru (frate cu decedatul), eu si fratele meu. Din cunostintele mele unchiul meu detinea impreuna cu sotia 2 case in Cluj construite pe acelasi teren, masina. Propunerea unchiului meu este ca noi cei doi copii sa renuntam impreuna cu el la mostenirea ce ni se cuvine din averea unchiului de la Cluj iar sotia defunctului sa renunte la partea mostenita de la 2 dintre casele de la Alba. Pentru cea de a 3-a casa de la Alba este depus dosarul pentru despagubiri (ce am inteles ca vor consta in actiuni) si mi-a spus ca nu ar fi indicat sa mai umblam la dosar ca oricum nu vor avea nici o valoare actiunile.
V-asi fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la urmatoarele:
1. Este adevarat ca sotia mosteneste 5/8, unchiul impreuna cu noi 3/8?
2. Din 3/8 unchiul are 1,5/8 iar 1.5/8 se imparte conform testamentului lasat de tata? adica tot la 3?
3. Ar fi in avantajul meu sa accept aceasta intelegere in conditiile in care nu cunosc valoare totala a patrimoniului lasat de unchiul meu?
4. Cum pot sa aflu daca exista un testament lasat de unchiul meu?
5. Daca renunt acum la aceste procente in favoarea matusii, la moatea acesteia mai am vre-un drept de mostenire?
Nu stiu daca am fost explicita, dar in speranta ca ma puteti ajuta sa iau cea mai buna decizie, va multumesc anticipat