avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna ziua,
Voi incerca sa fiu cat mai clara pt ca am mare nevoie de un sfat autorizat. Cand tata a decedat nu era casatorit, deci toate bunurile ii apartineau numai lui. A lasat un testament prin care a lasat toate bunurile mobile celor 2 copii si unui frate. Nici eu nici fratele meu nu am contestat testamentul deci bunurile au fost impatite in 3 parti egale. Bunurile insemnand: casa in care a locuit si 1/3 din 3 case revendicate la Alba Iulia (ce mai sunt si astazi in precese). Casele de la Alba Iulia au apartinut bunicului meu, mostenitori fiind cei 3 copiii pe care i-a avut, unul dintre acesta fiind tatal meu. Ca urmare din 1/3 ce i-a revenit tatalui meu din casele de la Alba, imi revine 1/9.
Acum cateva zile a decedat unul dintre fratii tatei, ce detinea deasemenea 1/3 din casele de la Alba (nu cel mentionat in testamentul tatei). Am fost anuntata de sotia supravietuitoare sa ma prezint la succesiune. Mentionez ca aceasta nu are copii, nepoti, frati. Mostenitorii unchiului meu sunt: sotia, unchiul care mai este in viata (fratele decedatului) si urmasii tatalui nostru (frate cu decedatul), eu si fratele meu. Din cunostintele mele unchiul meu detinea impreuna cu sotia 2 case in Cluj construite pe acelasi teren, masina. Propunerea unchiului meu este ca noi cei doi copii sa renuntam impreuna cu el la mostenirea ce ni se cuvine din averea unchiului de la Cluj iar sotia defunctului sa renunte la partea mostenita de la 2 dintre casele de la Alba. Pentru cea de a 3-a casa de la Alba este depus dosarul pentru despagubiri (ce am inteles ca vor consta in actiuni) si mi-a spus ca nu ar fi indicat sa mai umblam la dosar ca oricum nu vor avea nici o valoare actiunile.
V-asi fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde la urmatoarele:
1. Este adevarat ca sotia mosteneste 5/8, unchiul impreuna cu noi 3/8?
2. Din 3/8 unchiul are 1,5/8 iar 1.5/8 se imparte conform testamentului lasat de tata? adica tot la 3?
3. Ar fi in avantajul meu sa accept aceasta intelegere in conditiile in care nu cunosc valoare totala a patrimoniului lasat de unchiul meu?
4. Cum pot sa aflu daca exista un testament lasat de unchiul meu?
5. Daca renunt acum la aceste procente in favoarea matusii, la moatea acesteia mai am vre-un drept de mostenire?
Nu stiu daca am fost explicita, dar in speranta ca ma puteti ajuta sa iau cea mai buna decizie, va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 20:12, 28 August 2008
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe mine m-ati pierdut cam de pe-aci...


DANDA a scris:

Buna ziua,
Cand tata a decedat .... A lasat ....toate bunurile mobile celor 2 copii si unui frate.
bunurile au fost impatite in 3 parti egale. Bunurile insemnand: casa in care a locuit si 1/3 din 3 case revendicate la Alba Iulia


Pe al Alba Iulia casele obisnuiesc sa umble ?? Pai casele sunt mobile?

O sa incerc sa descifrez si mai departe, dar acu' am o leaca de treaba... Revin
Buna !
Dreptul la mostenire al sotului supravietuitor difera in functie de clasa de mostenitori cu care acesta vine in concurs. Astfel, daca sotul vine in concurs cu una sau mai multe rude din clasa I (descendentii - copii, nepoti de fiu, stranepoti de fiu) atunci cota ce i se cuvine din mostenirea defunctului este de 1/4.
Daca vine in concurs cu rude din clasa a II-a cum sunt nepotii de frate/sora (asa cum sunteti dvs. din cate am inteles) atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/3 din averea defunctului.
Mare atentie insa ! Daca, spre exemplu sotii au dobandit impreuna in timpul casatoriei o locuinta, sa zicem in valoare de 120 de lei si o detineu in devalmasie, la decesul unuia din soti inceteaza aceasta ,,coproprietate,, iar sotul supravietuitor ramane cu partea SA de 60 de lei (1/2 din casa), din devalmasia ce exista, la care se adauga o cota din partea defunctului. Deci, se va imparti numai partea defunctului. Astfel, daca sotia vine in concurs cu un nepot de frate/sora, ea are dreptul la 1/3 din averea defunctului. In exemplul dat, cu casa dobandita impreuna, ea va avea 1/2 + (1/3 din cealalta jumatate de 1/2) adica 1/2 + 1/6 = 2/3 din intreaga casa (daca era dobandita cu sotul).
Daca e sa vorbim numai de bunurile defunctului, sotia are 1/3 din mostenirea defunctului, atunci cand ea vine la mostenire cu un nepot de frate sau sora.
P.S. Atunci cand ati intrebat daca sotia mosteneste 5/8 era cazul cand ar fi venit la mostenire in concurs cu descendentii, pentru bunuri dobandite in timpul casatoriei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
DANDA a scris:

Buna ziua,
Propunerea unchiului meu este ca noi cei doi copii sa renuntam impreuna cu el la mostenirea ce ni se cuvine din averea unchiului de la Cluj iar sotia defunctului sa renunte la partea mostenita de la 2 dintre casele de la Alba. Pentru cea de a 3-a casa de la Alba este depus dosarul pentru despagubiri (ce am inteles ca vor consta in actiuni) si mi-a spus ca nu ar fi indicat sa mai umblam la dosar ca oricum nu vor avea nici o valoare actiunile.


E greu de urmarit textul dar ...miroase a pacaleala. Mergeti la un avocat.
Aici nu se pune problema lui A RENUNTA.
Ci A ACCEPTA mostenirea si a imparti apoi bunurile. Adica intai un certificat de mostenitor in care se insira bunurile ramase de la decedat si cine sunt mostenitorii lui (sotia X, fratele Y, nepotul de frate predecedat Z...) Si apoi, printr-un act de imparteala stabileste fiecare ce ia (adica, mai babeste exprimat: eu dau bucata mea din casa de la Cluj contra bucata ta din casa de la Alba).
Atentie! daca renuntati, renuntati la TOT. Nu exista renuntare pro parte. Nu faceti confuzia intre a renunta si a accepta urmat de imparteala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)
Succesiune cind exista un testament fromaniuc2006 fromaniuc2006 Unchiul meu(fratele mamei) mi-a lasat prin testament bunurile sale(o casa si 1.5 ha pamant). In cazul in care sotia acestuia ataca testamentul care ar fi ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)