Doresc câteva lămuriri cu referire la concediul de creștere a copilului+concediul pentru sarcină cu risc, nefiindu-mi foarte clare aceste aspecte după studierea legislației.
Situația de fapt - eu sunt în concediu de creștere a copilului A până la sfârșitul anului și primesc indemnizatie, iar soția este salariată și titulară a unui PFI (profesie liberală - medic). Totodată, soția este însărcinată și ar trebui să nască copilul B în primăvara anului viitor.
Întrebări:
1. După ce naște, soția poate beneficia doar de concediu creștere copil de la locul de muncă, dar fără a solicita indemnizație, urmând să obțină venituri din profesia liberală?
2. Sarcina soției este cu risc, situație în care știu că poate beneficia de max. 120 zile concediu medical, care se poate acorda atât înainte, cât și după naștere, integral sau fracționat (conform OUG 96/2003).
Dacă medicul va constata că este necesar, soția va putea să se afle în concediu medical pentru sarcină cu risc pentru copilul B (înainte de naștere), iar eu să beneficiez în continuare de concediu creștere copil (și să primesc indemnizație) pentru copilul A? Dar după ce naște, ea se va putea afla în concediu medical pentru sarcină cu risc, iar eu să fiu în concediu creștere copil, ambele pentru copilul B?
În legislație se prevede, în Normele de aplicare a OUG 96/2003, la art. 21 - "Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu un concediu medical sau cu concediul pentru creşterea copilului, acordate conform Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare".
În prima situație, concediile ar fi pentru copii diferiți, deci nu cred că ar fi un impediment. O problemă ar fi când am beneficia amândoi de concedii (de sarcină cu risc - ea, iar CCC - eu) pentru același copil.
Dar mi se pare important că se face vorbire despre faptul că acest concediu de risc nu se poate acorda simultan cu "un concediu medical sau cu concediul pentru creşterea copilului, acordate conform Legii nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare", însă Legea 19/2000 este abrogată în ceea ce privește CCC, acest concediu acordându-se conform altei legi.
Vă mulțumesc pentru răbdare și și pentru răspunsuri, sper că am explicat destul de clar speța și că e destul de interesantă pentru a vă provoca puțin interesul :)
Bună ziua!
Aș vrea să vă prezint o speță - o primărie a organizat un concurs, pe care l-a câștigat contracandidatul meu, însă o parte dintre întrebările de la examen au fost dinafara bibliografiei, motiv pentru care instanța a anulat concursul. Până la pronunțarea deciziei definitive (mai mult de 1 an), contracandidatul meu a fost angajat și a ocupat postul respectiv.
Acum, primăria organizează din nou concurs pentru acel post, însă a modificat condițiile de participare, cerând minim 1 an vechime în specialitatea studiilor, pentru ca eu să nu mă mai pot înscrie.
Întrebarea este: timpul cât contracandidatul meu a fost angajat, în urma unui concurs declarat nul de instanță, se consideră vechime în specialitatea studiilor? Mi se pare o situației absurdă și nu știu cum aș putea proceda.
Vă mulțumesc!