Multumesc, tudorioan!
Concis ,inteligent si binevoitor raspuns! Apreciez!
Numai pentru Dvs. : cazul nu este al meu, ci al unor vecini pensionari, carora am avut rabdarea sa le ascult supararea si pe care nu am stiut cum altfel sa ii ajut , in afara recomandarii de a merge la un notar. Din cite am inteles, au fost si s-au cutremurat cind au aflat cit ii costa acum succesiunea.
I-am chemat si le-am citit toate raspunsurile. Al Dvs. o sa-i bucure in mod special, la cit de necajiti sunt !
Va doresc numai bine!
Multumesc pentru varianta de succesiune sugerata.
Am insa alte intrebari rezultate de aici: ce este anexa 24 si daca poate fi obtinuta si indirect,prin posta, sau de catre o alta persoana decit cea care initiaza succesiunea ?
Ce fel de actiune trebuie formulata in instanta si unde, mai exact?( Va referiti la actiunea de deschidere a succesiunii? Se poate deschide si in Bucuresti?)
Tranzactia se incheie independent de respectiva actiune in instanta, sau ca urmare a acesteia?
Multumesc celor care doresc sa ma ajute pentru a clarifica aceasta situatie .
Situatia , pe scurt, este urmatoarea:
4 frati, 3 in Bucuresti, unul in Dolj cu parintii, la tara. Batrinii au murit pe rind, la distanta de citiva ani. Nu s-a facut nici o succesiune, iar unul dintre motive a fost violenta atitudinala a fratelui de la tara care i-a indepartat pe ceilalti, sustinind ca batrinii i-au lasat lui majoritatea averii pentru faptul ca a fost linga ei in ultimii ani ai vietii, a ingrijit si muncit proprietatile (terenuri agricole si corpuri de case) . Anul trecut, fratele de la tara moare si el, ramanind sotia lui, care vazandu-se coplesita de costurile pamintului a cerut celorlalti frati sprijin financiar pentru plata impozitelor pe pamint, motivind ca daca nu va fi platit, il va lua statul, pentru ca ea , de fapt, nu are acte pe tot pamintul ramas de la batrini . O sora din Bucuresti s-a oferit sa ajute la plata impozitului pentru ca pamantul parintilor ei, de care nici ea , nici ceilalti 2 frati din Bucuresti, nu au beneficiat si nu beneficiaza in vreun fel, sa nu fie confiscat. Dupa moartea fratelui de la tara, sotia acestuia ( pe care o voi denumi Cumnata si care detine si toate actele proprietatilor) s-a declarat de acord cu deschiderea succesiunii, cu conditia ca ea sa NU participe financiar la aceste demersuri , invocind cheltuielile facute cu inmormantarile, pomenile si intretinerea proprietatilor(pe care le administreaza si exploateaza in continuare , ca si in trecut). In prezent, s-a ivit un cumparator pentru citeva loturi importante. Cumnata vrea sa vinda terenul batrinilor, pe baza unei chitante de mana in care sa se specifice cu martori, suma primita de la cumparator. Pentru aceasta, a cerut si acordul verbal al celor 3 frati ramasi in viata cu care doreste sa imparta suma obtinuta din vanzare. Ar fi posibila vinzarea terenurilor in aceste conditii? Ce poate face sora din Bucuresti, singura care ar mai fi oarecum interesata de succesiune, in conditiile in care nici ceilalti frati nu vor sa o sustina material daca ar deschide succesiunea, motivind ca nu au nici o pretentie la mostenire si ca la momentul prezent nu ii mai intereseaza situatia terenurilor de la tara? Ce se va intimpla pina la urma cu terenurile, daca nu se va face totusi succesiunea , dar pentru care se se plateste impozit anual?
Va multumesc anticipat.