avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune neefectuata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune neefectuata

Situatia , pe scurt, este urmatoarea:
4 frati, 3 in Bucuresti, unul in Dolj cu parintii, la tara. Batrinii au murit pe rind, la distanta de citiva ani. Nu s-a facut nici o succesiune, iar unul dintre motive a fost violenta atitudinala a fratelui de la tara care i-a indepartat pe ceilalti, sustinind ca batrinii i-au lasat lui majoritatea averii pentru faptul ca a fost linga ei in ultimii ani ai vietii, a ingrijit si muncit proprietatile (terenuri agricole si corpuri de case) . Anul trecut, fratele de la tara moare si el, ramanind sotia lui, care vazandu-se coplesita de costurile pamintului a cerut celorlalti frati sprijin financiar pentru plata impozitelor pe pamint, motivind ca daca nu va fi platit, il va lua statul, pentru ca ea , de fapt, nu are acte pe tot pamintul ramas de la batrini . O sora din Bucuresti s-a oferit sa ajute la plata impozitului pentru ca pamantul parintilor ei, de care nici ea , nici ceilalti 2 frati din Bucuresti, nu au beneficiat si nu beneficiaza in vreun fel, sa nu fie confiscat. Dupa moartea fratelui de la tara, sotia acestuia ( pe care o voi denumi Cumnata si care detine si toate actele proprietatilor) s-a declarat de acord cu deschiderea succesiunii, cu conditia ca ea sa NU participe financiar la aceste demersuri , invocind cheltuielile facute cu inmormantarile, pomenile si intretinerea proprietatilor(pe care le administreaza si exploateaza in continuare , ca si in trecut). In prezent, s-a ivit un cumparator pentru citeva loturi importante. Cumnata vrea sa vinda terenul batrinilor, pe baza unei chitante de mana in care sa se specifice cu martori, suma primita de la cumparator. Pentru aceasta, a cerut si acordul verbal al celor 3 frati ramasi in viata cu care doreste sa imparta suma obtinuta din vanzare. Ar fi posibila vinzarea terenurilor in aceste conditii? Ce poate face sora din Bucuresti, singura care ar mai fi oarecum interesata de succesiune, in conditiile in care nici ceilalti frati nu vor sa o sustina material daca ar deschide succesiunea, motivind ca nu au nici o pretentie la mostenire si ca la momentul prezent nu ii mai intereseaza situatia terenurilor de la tara? Ce se va intimpla pina la urma cu terenurile, daca nu se va face totusi succesiunea , dar pentru care se se plateste impozit anual?
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2008
serpiko, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexmar , utilizator 12:25, 6 Septembrie 2008
pentr neantelegerile dintre mostenitori, singura varianta este dezbaterea succesiunii in instanta
Din cele expuse de dvs. rezulta ca in prezent ar fi posibila o intelegere intre mostenitori. Chiar si in aceasta situatie se poate dezbate mostenirea precum si iesirea din indiviziune prin instanta. Partile, potrivit titlurilor de proprietate pe care le detin, a anexei 24 eliberata de primaria ultimului domiciliu al defunctilor, pentru ambii parinti decedati, pot formula o actiune in instanta si incheia o tranzactie, potrivit intelegerii dintre ei. Instanta va lua act de tranzactia partilor, aceasta se va semna de toti mostenitorii in fata judecatorului si se va emite o hotarare de expedient, care va fi titlul de proprietate obtinut de toti mostenitorii. Ulterior investirii cu formula definitiva si irevocabila a acestor hotarari, se va face intabularea si fiecare isi va putea vinde intreaga proprietate sau parte din aceasta. Cheltuielile efectuate in aceasta forma a dezbaterii succesiunii ( daca partile se inteleg) sunt mult mai mici decat in formula clasica in fata notarului , respectiv de 19 lei taxa de timbru, 0,3 lei timbru judiciar si onorariul de avocat pe care il veti negocia cu acesta.
Impozitul pe mostenire il veti plati ulterior, prin adresa emisa de Finante.
Doamna imi pare rau sa va spun, e o vorba romaneasca , lenesul mai mult alearga , in cazul dumneavoastra banuiesc , fiind 4 frati ,vati lasat unul pe celalalt si uite asa se complica lucrurile. Puteati merge pina la un notar si il intrebati ,nu va costa nimic , la notar nu e ca la avocat sa platesti consultatia . Acum sa va spun ce aveti de facut , problema dumneavoastra nu e complicata ,dumneavoastra o faceti sa fie din necunoastere .Or care dintre mostenitori poate sa mearga la notariarul de pe raza localitatii unde se afla casa si paminturile , si poate deschide succesiunea . La deschiderea succesiunii trebuie sa va prezentati cu niste acte pe care le luati de la primarie ,va spune notarul ce anume . Ce-l care deschide mostenirea are obligatia sa declare toti mostenitorii ,respectiv fratii in viata si copii fratelui decedat ,cu cumnata nu aveti nici o treaba deoarece mostenirea e din partea parintilor dumneavoastra. Notarul o sa citeze toti mostenitorii , cine nu se prezinta pirde mostenirea in favoarea celor prezenti . Cumnata dumneavoastra nu poate vinde ceva care nu-i apartne , atentionatil pe ce-l care vrea sa cumpere ca face o mare gresala ,acea chitanta va fi nula de drept , daca e atacata in instanta de or care dintre mostenitori . Sfatul meu e sa mergeti la notariat si veti rezolva problema legal , veti avea un pic de umblat , banuiesc ,ca ,casa si pamintul nu au cadastru facut , le faceti si tineti chitantele sa inpartiti in mod echitabil cheltuielile cei care va prezentati la dezbaterea mostenirii. Cumnata dumneavoastra nu poate sa va pretinda nimic din urma pentru ca foloasele de pe pamint le-a luat dumneaiei inpreuna cu familia , eventual cheltuieli de inmormintare da sa tineti cont ca si aici statul da un ajutor de 7-9 mil pentru inmormintare ,ce depaseste aceasta suma se inparte la toti mostenitorii. Va doresc vointa si succes.
Multumesc pentru varianta de succesiune sugerata.
Am insa alte intrebari rezultate de aici: ce este anexa 24 si daca poate fi obtinuta si indirect,prin posta, sau de catre o alta persoana decit cea care initiaza succesiunea ?
Ce fel de actiune trebuie formulata in instanta si unde, mai exact?( Va referiti la actiunea de deschidere a succesiunii? Se poate deschide si in Bucuresti?)
Tranzactia se incheie independent de respectiva actiune in instanta, sau ca urmare a acesteia?
Multumesc celor care doresc sa ma ajute pentru a clarifica aceasta situatie .
serpiko, prostia nu doare! Altfel, urmeaza ce a postat sdianaviolin!

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta livisa livisa Bun ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia ... (vezi toată discuția)
Succesiune dificila valit valit Buna ziua, Suntem, de fapt sotia mea, intr-o situatie dificila in privinta unei mosteniri si dorim un raspuns avizat la situatia noastra. Eu (sotul) nu sunt ... (vezi toată discuția)