Bun ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia de mai jos?
Eu si fratele meu vrem sa dezbatem succesiunea dupa parintii decedati de mai bine de 10 ani. Nu am facut succesiunea dupa niciunul dintre ei. Mai avem un frate decedat care are sotie si copii. Sotia locuieste in aceeasi curte in care au locuit parintii, dar in alta cladire. Avem titlul de proprietate in original pe care apare la un loc si cladirea in care a locuit fratele, precum si restul corpurilor de cladire in care au locuit parintii. Eu si fratele meu vrem sa facem imbunatatiri la casa care a apartinut parintilor intrucat sunt intr-un stadiu avansat de degradare, dar am inteles ca fara succesiune nu avem voie. Si in acelasi timp vrem ca fiecare dintre mostenitori sa stim care e partea noastra de teren arabil care ne revine pentru a vinde o parte din el. Nu exista o relatie foarte amiabila cu sotia fratelui, ea nu ar vrea sa dezbata mostenirea fie din lipa de bani fie din nu stiu ce temeri si ii influenteaza si pe copiii ei sa nu fie de accord.
Avand in vedere cele prezentate mai sus, care ar fi calea cea mai ieftina, chiar daca ajungem la o intelegere in cele din urma cu cumnata, pentru obtinere certificat mostenitor, dar si actul in care sa se stipuleze exact care e suprafata de pamant pe care e proprietar fiecare dintre mostenitori, in baza caruia fiecare mostenitor sa-si poata intretine/vinde bucata de teren sau imobil careiI revine.
Multumesc anticipat si le sunt recunoscator utilizatorilor care doresc sa raspunda in cazul in care au trecut printr-o situatie similara sau moderatorilor juristi care doresc sa ma lamureasca.
am auzit ca taxa de timbre nu s-ar plati in instanta, este adevarat?
In plus dorim nu doar sa obtinem certificatul de mostenitor, ci sa stim si ce ne apartine proprietari fiecaruia dintre mostenitori. Cu totul, procedura nu e mai ieftina ca bani in instanta?
Multumesc
Multumesc,daca am inteles bine,.per total procedura dezbatere mostenire cu stabilire atat a mostenitorilor, a masei succesorale, dar si a partajului intre mostenitori, costurile sunt mai mici in instanta?
Taxa de timbru este aceeasi. Era mai ieftin la notar daca deschideati succesiunea in primii 2 ani dupa deces - scutire de taxa. Acum este tardiv. Deschideti succesiunea doar pentru cote indivize (1/3), fara sa faceti partajul, ori la notar ori in instanta. Se poate ca onorariul notarului sa fie mai mic decat al avocatului, dar puteti gasi un avocat cu onorariu mai mic. Taxa de timbru se calculeaza in functie de valoarea masei succesorale, iar valoarea se ia tot din grila notarilor pentru imobile - constructii si terenuri. Apoi va intelegeti intre frati ce ia fiecare din mostenire, fara sa tineti cont de cota indiviza. Incheiati o tranzactie intre frati (partaj voluntar) si o depuneti personal in instanta. Contactati un avocat doar pentru redactarea tranzactiei si a cereri introductive. Succes!