avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog sa i-mi raspundeti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog sa i-mi raspundeti

buna ziua

in urma cu 7 ani a decedat mama iar in urma cu 2 tatal , apartamentul este pe numele parintilor, cei doi frati ai mei i-mi cedeaza partea lor .
va rog sa i-mi comunicati daca la taxa de succesiune pe care vreau sa o initiez , eu fiind persoana cu handicap grd. 2 accentuat , am vreo scutire privind taxa ,.si la cat m-ar ajunge aceasta taxa avand in vedere ca apartamentul are 3 camere cu o suprafata de 47 m2

va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 15:15, 25 Septembrie 2009
In calitate de persoana benefiaciara de scutiri taxe si impozite beneficiati de reducere impozit aferent spatiu cu destinatie de locuit .
Taxa de succesiune,inmatriculare ,nu se afla sub incidenta scutirilor de care beneficiaza persoanele cu certificat de handicapat.
Taxa apartamentului este conditionata si de alte criterii amplasament,vechime constructie ,nu numai de caracteristicile mentionate de catre dvs.
Pentru lamurirea aspectelor in strict raport de situatia dvs speciala ,apelati la notar ,care poate concretiza succesiunea cu costuri relativ mici.
din pacate nu beneficiati de nici o scutire in ceea ce priveste dezbaterea succesorala .
referitor la taxe si impozite, notarii sunt cei mai in masura sa va raspunda la aceasta intrebare .

succesiunea dezbatuta in curs de un an de la decesul defunctului este scutita de impozitul de 1 % .
in cazul dvs, ati depasit acest termen, astfel incat veti plati si acest impozit .
buna ziua!
cu privire la plata impozitului catre stat de 1% intrucat nu ati dezbatut succesiunile in termen de 2 ani de la data decesului defunctilor, nu beneficiati de nicio reducere.
cu privire la onorariul noatrulu, daca faceti dovada ca nu obtineti venituri sau ca veniturile pe acre le obtineti sunt ami mici decat salariul minim pe economie, exista notari care va fac reduce de pana la 30% la onorariu.
ioana_cristea a scris:

buna ziua!
cu privire la plata impozitului catre stat de 1% intrucat nu ati dezbatut succesiunile in termen de 2 ani de la data decesului defunctilor, nu beneficiati de nicio reducere.
cu privire la onorariul noatrulu, daca faceti dovada ca nu obtineti venituri sau ca veniturile pe acre le obtineti sunt ami mici decat salariul minim pe economie, exista notari care va fac reduce de pana la 30% la onorariu.


Pana la urma scutirea de taxa este in primul an sau in primii doi ani? Mesajele precedente sunt diferite in aceasta problema. :sorry:
Cel mai bine ar fi sa deschideti succesiunea dupa ambii parinti si sa va partajati in instanta.Daca fratii sunt de acord sa va cedeze intregul imobil, puteti face tranzactie cu care va prezentati la primul termen de judecata si taxa de timbru achitata anterior vi se va restitui.Adica, dvs.ii chemati pe ei in judecata pentru partaj, odata cu actiunea, actele de stare civila si actele care fac dovada proprietatilor ce se vor partaja depuneti si o taxa judiciara de timbru de 150 lei (sunteti 3 mostenitori, cate 50 lei de mostenitor), plus una de 19 lei, pt.ca la inceput de regula nu se stie valoarea exacta a mostenirii si taxa intreaga urmeaza sa o stabileasca instanta, apoi,asa cum v-am spus, la primul termen va prezentati toti 3 cu o tranzactie si spuneti ca v-aţi inteles.In acest caz, taxele platite vi se vor restitui.Cititi art.9 din legea nr.276/7 iulie 2009 (o gasiti pe net).Succes.

Alte discuții în legătură

Scutire impozit succesiune ContSters42249 ContSters42249 Buna ziua, Am cercetat o vreme dar nu am reusit sa gasesc un temei juridic pentru scutirea de impozit pentru o succesiune deschisa acum 9 ani si care s eva ... (vezi toată discuția)
Succesiune stela tanase stela tanase 1.dupa decesul soacrei mele(divortata) sotul este unic mostenitor, care sunt pasii ce trebuie urmati pentru dezbaterea sucesiunii si care este termenul de ... (vezi toată discuția)
Taxe succesiune ContSters24933 ContSters24933 Buna seara. Bunicul meu a decedat luna trecuta iar acum mama mea impreuna cu fratele ei trebuie sa deschida succesiunea. In lipsa unui testament, vor ... (vezi toată discuția)