avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scutire impozit succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scutire impozit succesiune

Buna ziua,

Am cercetat o vreme dar nu am reusit sa gasesc un temei juridic pentru scutirea de impozit pentru o succesiune deschisa acum 9 ani si care s eva dezbate acum. Succesorii sunt 2 copii de 18 respectiv 17 ani care nu au niciun fel de venituri. Am reusit sa intuiesc ca se face o propunere de catre autoritatea tutelara catre consiliul local care voteaza aceasta scutire de impozit. Stiti vreun temei legal pentru asta?
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 16:01, 22 Mai 2009
Termenul in care se face scutire de la plata taxei de timbru la dezbaterea succesiunii este de 1 an de la data decesului, insa in ceea ce priveste scutirea de la plata impozitului succesiunii, nu cred ca exista temei legal.Era o dezbatere pe acest subiect in Marea Britanie...;)S-ar putea totusi ca prin autoritatea tutelara sa se obtina acest lucru.S-au mai intalnit cazuri ( persoane cu handicap, vaduve, veterani de razboi, pers.fara venituri)Oricum, merita incercat.

Cunosc si eu prevederile codului fiscal privind scutirea de impozit si de taxa de succesiune. Am facut special precizarea ca este forba despre o succesiune deschisa acum 9 ani.
Nu faceti confuzie intre impozitul pe cladiri sau terenuri si impozitul pe venituri din transferul proprietatii!!

In cazul in care certificatul de mostenitor se emite dupa 2 ani de la data decesului defunctului se datoreaza impozitul de 1% calculat la valoarea bunului imobil.

In cazul impozitului pe cladiri si teren (deci dupa ce intra in patrimoniul minorilor) consiliile locale pot acorda scutiri sau reduceri (art 286 C Fiscal)

Pana la abrogarea OUG 12/1998... se aplicau scutirile pentru taxa de timbru datorata de minori la succesiune in cazul in care intra in masa succesorala decat apartamentul .... caz in care notarul putea sa aplice inclusiv scutirea la plata onorariului datorat de minori...... dar in prezent aceasta ordonanta este abrogata si nu existe alte prevederi privind scutiri sau reduceri.
Nu fac niciun fel de confuzie. Cand am zis scutire de impozit, evident ca ma refeream la scutirea prevazuta de art. 77 ind.1 din codul fiscal, datorat pentru transferul proprietatii prin succesiune.
Ma intereseaza o cale pentru ca acei copii sa fie scutiti de impozitul de 1% pe transferul proprietatii ca urmare a succesiunii. Daca exista o cale de a nu plati si taxa de timbru succesorala, ar fi ideal.

Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pt succesiune ROMANITZA ROMANITZA In caz de succesiune, un minor in varsta de 6 ani, orfan de un parinte, este obligat sa plateasca taxa de timbru, avand in vedere ca venitul lui este alcatuit ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.exista reducere pt mostenitor cu handicap? Balaurul Balaurul Buna ziua, Zile acestea, la 5 luni de zile dupa decesul tatalui meu, am fost la notar pt primu\' pas al deschiderii succesiunii ...in final taxa a ajuns ... (vezi toată discuția)
Contestare hcl omul70 omul70 Unde pot contesta o hotarare de consiliu local prin care sa hotarat scutirea de la plata impozitelor locale a unei persoane pe motivul ca nu are nici un ... (vezi toată discuția)