In caz de succesiune, un minor in varsta de 6 ani, orfan de un parinte, este obligat sa plateasca taxa de timbru, avand in vedere ca venitul lui este alcatuit din pensia de urmas in valoare de 397 RON si alocatia de stat in valoare de 42 RON? De la decesul tatalui au trecut 4 ani jumatate.
Va multumesc!
Taxele de timbru asupra succesiunilor se reduc cu 50% in cazul in care sunt datorate de descendenti, ascendenti, colaterali privilegiati sau de sotul supravietuitor, daca activul succesoral este alcatuit numai din casa de locuit cu anexele gospodaresti si terenul aferent, locurile de veci si certificatele de actionar.
Sunt scutite de plata taxelor de timbru aferente serviciilor notariale, succesiunile ce revin descendentilor minori, lipsiti de venituri proprii, daca activul succesoral cuprinde numai casa de locuit cu anexele gospodaresti si terenul aferent, locurile de veci si certificatele de actionar. (Ordonant. nr.12/1998 anexa II lit.c) cu ultim.modif. )
Daca activul succesoral cuprinde: apartament, certificate de actionar si un automobil Dacia - an de fabricatie 1997, minorul este scutit de plata taxei de timbru?
Va multumesc!
In cazul birourilor notariale s-au abrogat prevederile privind taxa de timbru. Taxa de timbru s-a scos, dar s-a introdus taxarea privind impozitul pe venit, asa cum este prevazut in Codul fiscal, si anume la art . 77^1 alin. 3: "Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."
Impozitul se calculeaza doar pentru bunurile imobile ce fac parte din masa succesorala.
Mai multe explicatii va poate da un notar, daca se dezbate succesiunea la un notariat.