avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.Exista ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune si evaluarea bunurilor.Exista reducere pt mostenitor cu handicap?

Buna ziua,
Zile acestea, la 5 luni de zile dupa decesul tatalui meu, am fost la notar pt primu' pas al deschiderii succesiunii ...in final taxa a ajuns undeva la 19 miloane lei vechi pt urmatoarele bunuri: 10 ha padure (asta spune ca a incarcat mult taxa, pt ca se evalueaza la 1 leu pe metru patrat) ; 6 ha fineatza extravilan, 1 apartament cu 3 camere din 1986, 1 Dacie din 1978, 1 cond bancar de 26 milioane (lei vechi).

1) Credeti ca e OK calculata taxa, adica aprox 19 mil ? Pot gasi accesa si eu STAS-urile de evaluare folosite de notar?
2) Eu am 1 handicap de gr. 1 (grav,in carutz), exista scutire sau reducere la aceasta taxa de succesiune pt mine?
3) A ramas sa saun cu 3 zile inainte pt a stabili cind ma prezint la sccesiune? Asta pt ca sa aibe timp sa verifice la Bucuresti actele sau, nu stiu, ... ce verifica la Bucuresti?

Mentionez ca mostenitori sunt: eu; fratele meu si mama mea (sotia tatalui meu decedat)

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 22:44, 11 Septembrie 2009
pai taxa notariala se calculeaza in functie de valoarea bunurilor incluse in masa succesorala .
tb sa evaluati apartamentul la valoare minima pt zona in care se afla , masina la fel fiind veche, etc .

nu cred ca beneficiati d evreo reducere , chiar daca aveti acel grad de invaliditate .
oricum sigur nu veti plati si impozitul aferent, din moment ce dezbaterea succesiunii are loc in termenul legal de 2 ani .
Bun.Multumesc frumos.
Domnule, in temeiul codului fiscal daca dezbateti succesiunea in termen de 1 an de la deces nu datorati taxa succesorala, iar daca o dezbateti in termen de 2 ani nu datorati impozit pe succesiune. Prin urmare spuneti-i notarului sa se uite in codul fiscal. Daca incaseaza un onorariu are obligatia morala sa se puna la punct cu legislatia.
Is in dilema...nu stiu ce sa fac: sa dezbat sau nu succesiunea?. Lumea, poporu', spune ca arunc niste bani degeaba, pot sa dovedesc ca-s mostenitor prin acte de nastere si deces sau sa scot Certificat de dovedire a calitatii de mostenitor.

Ce sa fac? Ce avantaje imi aduce dezbaterea succesiunii ? (intre mine si fratelo nu-s probleme/discutii vizavi de asta). Vreau sa iau cea mai avantajoasa optiune ...
Domnule. Daca ati pierde 5 secunde ssa cititi mesajul meu o sa vedeti ca nu veti cheltui bani. Ar fi si o chestiune de bun simt. Daca m-am obosit sa va raspund, poate va obositi sa si cititi. Doar onorariul notarului il veti plati.

Alte discuții în legătură

Taxa succesiune mauzi mauzi am o problema,tata a murit in luna martie 2008.Notarul mi-a spus ca succesiunea trebuie facuta pana la sfarsitul acestui an pentru a beneficia de reduceri de ... (vezi toată discuția)
Taxe la tranzactionarea imobilelor dory.na dory.na Buna ziua, As vrea sa intreb ce taxe i se percep celui care cumpara un imobil ? :-/ Dar celui care vinde ? Vorbesc despre tranzactii intre persoane ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit succesiune ContSters42249 ContSters42249 Buna ziua, Am cercetat o vreme dar nu am reusit sa gasesc un temei juridic pentru scutirea de impozit pentru o succesiune deschisa acum 9 ani si care s eva ... (vezi toată discuția)