avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire,succesiune,partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire,succesiune,partaj

Buna ziua!Dupa decesul parintilor,doi frati raman cu 2 proprietati,la doua adrese diferite.Cei doi frati,s-au inteles sa ia fiecare cate o proprietate,dar pt. a putea ,au nevoie sa renunte unul in favoarea celuilalt.Cu ce sa inceapa ?Intai cu succesiunea,cred!Toate astea se pot face la un notar?Care sunt pasii ?Se poate face in acelasi timp si succesiunea si partajul??Asta poate ma intelegeti,Pt. timp si pt. bani.Va rog,sa ma ajutati cu raspunsurile,dvs.!
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 02:43, 25 Iulie 2009
Desigur este necesar sa dezbata succesiunea.
In cadrul dezbaterii succesiunii, numai daca partile sunt de acord, partile pot incheia un partaj voluntar in cuprinsul caruia sa isi imparta mostenirea astfel cum doresc.
In ce priveste insa banii si timpul sunt chestiuni diferite.
Mai ieftin este pe instanta. SI asta numai daca o sa va grabiti intrucat va intra in vigoare noua lege a taxelor de timbru.
Daca partile sunt de acord si aveti si toate actele se poate rezolva si la instanta oarecum rapid.-dat fiind ca pana in septembrie suntem in vacanta-
Si mai rapid, dar mult mai scump, este la notar-cu aceiasi conditie a existentei tuturor actelor-.
Ultima modificare: Vineri, 24 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Mai ieftin si mai rapid ar fi sa introduca o actiune la judecatorie si la primul termen sa se prezinte cu o tranzactie in care sa se consfinteasca vointa lor de a imparti bunurile din masa succesorala.
Sigur ca este mai ieftin prin intermediul instantei si se poate face un contract intre cei doi, in care sa se prevada clar si fara echivoc,cum inteleg ei sa-si imparta averea.
Acceptarea sucesiunii se face asupra intregii averi, iar la notar poate sa se faca un contract de partaj voluntar.
Da, solutia ar fi un partaj voluntar incheiat in fata instantei.
E de preferat decat la notar.
Stimata Doamna,
Toata povestea se rezolva intr-un singur proces, care poate dura doar 2 termene daca partile se inteleg.
Actiunea se introduce la Judecatoria de pe raza locului in care a decedat primul parinte.
In actiune se cere:
- dezbaterea succesiunii dupa primul parinte
- dezbaterea succesiunii dupa al doilea parinte
- iesierea fratilor din indiviziune asupra masei succesorale, respectiv fiecare isi ia apartamentul.

Fratii se inteleg cine pe cine da in judecata. Unul va fi reclamant, celalat, parat. Pentru ca tot se inteleg frateste, vor angaja un singur avocat si vor imparti cheltuielile in 2.
Avocatul il va reprezenta pe fratele reclamant. La primul termen, fratele parat se prezinta si cere termen in vederea ajungerii la o intelegere.
La al doilea termen, se prezinta ambii frati cu tranzactia redactata de avocat, prin care ei declara ca sunt de acord ca fiecare sa ia un apartament.
Tranzactia se semneaza in fata judecatorului, si gata!
Inca un mic amanunt: taxa de timbru, pe care ar trebui sa o plateasca reclamantul, va fi platita tot pe din doua cu celalalt frate.
Oricum, ambii au de castigat, este mai ieftin in instanta, chiar si cu taxele de timbru majorate...
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si partaj farkas laura farkas laura Intrebare:Care este varianta cea mai ieftina de partajare a unor bunuri ramase in urma decesului tatalui meu?. Mentionez ca suntem doi frati mostenitori si ne ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta livisa livisa Bun ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia ... (vezi toată discuția)
Desbaterea mostenirii Vlad Nicoleta Vlad Nicoleta Dupa moartea tatalui meu am ramas trei mostenitori: eu, fratele meu si mama.Ce trebuie sa facem , cum ne comportam si unde trebuie sa mergem? Multumesc mult. (vezi toată discuția)