avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune, costuri - notar vs. instanta

Bun ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti daca dezbaterea succesiunii e mai ieftina in instanta sau la notar, conform noului cod civil, avand in vedere situatia de mai jos?
Eu si fratele meu vrem sa dezbatem succesiunea dupa parintii decedati de mai bine de 10 ani. Nu am facut succesiunea dupa niciunul dintre ei. Mai avem un frate decedat care are sotie si copii. Sotia locuieste in aceeasi curte in care au locuit parintii, dar in alta cladire. Avem titlul de proprietate in original pe care apare la un loc si cladirea in care a locuit fratele, precum si restul corpurilor de cladire in care au locuit parintii. Eu si fratele meu vrem sa facem imbunatatiri la casa care a apartinut parintilor intrucat sunt intr-un stadiu avansat de degradare, dar am inteles ca fara succesiune nu avem voie. Si in acelasi timp vrem ca fiecare dintre mostenitori sa stim care e partea noastra de teren arabil care ne revine pentru a vinde o parte din el. Nu exista o relatie foarte amiabila cu sotia fratelui, ea nu ar vrea sa dezbata mostenirea fie din lipa de bani fie din nu stiu ce temeri si ii influenteaza si pe copiii ei sa nu fie de accord.
Avand in vedere cele prezentate mai sus, care ar fi calea cea mai ieftina, chiar daca ajungem la o intelegere in cele din urma cu cumnata, pentru obtinere certificat mostenitor, dar si actul in care sa se stipuleze exact care e suprafata de pamant pe care e proprietar fiecare dintre mostenitori, in baza caruia fiecare mostenitor sa-si poata intretine/vinde bucata de teren sau imobil careiI revine.
Multumesc anticipat si le sunt recunoscator utilizatorilor care doresc sa raspunda in cazul in care au trecut printr-o situatie similara sau moderatorilor juristi care doresc sa ma lamureasca.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:16, 9 Septembrie 2016
Mergeti la notar. Nu aveti de nicaieri scutiri de taxe, iar pt ca nu ati dezbatut succesiunea in termen de 2 ani de la deces, platiti oricum impozit de 1% din valoarea bunurilor mostenite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire,succesiune,partaj Gyna Gyna Buna ziua!Dupa decesul parintilor,doi frati raman cu 2 proprietati,la doua adrese diferite.Cei doi frati,s-au inteles sa ia fiecare cate o proprietate,dar pt. ... (vezi toată discuția)
Va rog sa i-mi raspundeti redialboss redialboss buna ziua in urma cu 7 ani a decedat mama iar in urma cu 2 tatal , apartamentul este pe ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru intr-o mostenire rezolvata prin mediere toppp toppp In cazul in care in urma unei medieri cei 2 mostenitori se inteleg ca unul sa renunte la partea lui contra unei sume de bani, daca se merge cu acordul in ... (vezi toată discuția)