avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Activitate Gheorghe_1

Activitate Gheorghe_1

Da, Domnu Corneliu.
La fiecare 2 săptămâni primim 500 lei ( avans), pe data de 15 si 30/31 a lunii. Si din 15 oameni in bucătărie, 12 suntem moldoveni. Da, colegii sunt gata sa va mărturisească ca toți trebuie sa primim alt salariu decât cel indicat oe contract. Sunt 3 moldoveni care au lucrat si anul trecut aici.
Ei au câștigat încrederea șefului si zic ca anul trecut au primit tot salariul.
Iar anul acesta însă 2 din cei 3, consideră la fel ca vom fi amăgiți la urmă. Anume acei ce suntem veniți anul acesta. Suntem 4 băieți care inca nu avem 18 ani.
Cash, Domnule Cornel Vasile.
Bună seara!
Vreau sa va povestesc situația in care mă aflu, si să ma ajutați sa decid cum sa procedez mai departe.
Mă numesc Gheorghe, sunt moldovean, am încă 17 ani si vara aceasta începând de pe data de 12 iunie până acum lucrez ca ajutor de bucatar la un restaurant al unui hotel de 4 stele pe malul mării.
Am venit să lucrez, pentru a câștiga bani pentru a mă întreține.
Ajungând aici 12.06.2021, m-au băgat direct la muncă.
Regimul de lucru este de la 7:30 până la 23:00 (zilnic), cu 2,5 ore pauză pe zi.
Am acceptat sa muncesc astfel pentru ca seful bucătar mi-a promis ca voi avea un salariu bun indiferent ce scrie pe contract (in contract e menționat salariul de 2300 lei pe lună).
Condițiile de primire a salariului este de 500 lei odată la 15 zile, iar restul banilor ii voi primi pe toți la un loc la final de sezon( ceea ce nu este menționat in contract).
Am lucrat in fiecare zi după programul indicat de ei, nu am avut probleme cu nimeni, mi-am îndeplinit toată munca ce mi-o spunea sefu, am lucrat si cate 13-14 ore fără pauză si peste program doar ca sa reușesc sa fac ce mi se cere. Am ajuns la un moment când bucatarul care muncea cu mine a renunțat la muncă si a plecat, pentru ca nu mai putea rezista.
Am rămas singur si munceam fără pauză de la 7:30 până la 23:00. Apoi au găsit iar un bucătar si pana acum încă lucrez cu el. Dar deja după aceea ne-a micșorat pauza zilnică la 2 ore. Seara ramanem sa facem curățenie generală prin bucătărie, cu astea suntem obligați să spălăm cota( pentru asta e necesar sa urc pe aragaz si sa mă țin de ea, si sa o spăl toată prin înăuntru cu riscul de a cădea intre aragaz si a mă accidenta.
Trecuseră 2 luni de muncă non-stop si am decis sa aflu totuși ce salariu am, căci până atunci nu-mi spunea decât "Salariul tău este 3000+", atât, si totuși am decis sa aflu sigur ce salariu am. In seara cand aveam 2 luni împlinite am mers la dumnealui in cabinet si mi-a spus ca am salariul de 4000 lei pe lună, pentru ca a observat că ma descurc bine si etc. M-am bucurat de asta si am plecat.
După ceva timp am auzit ca șeful bucătar spune special așa la toți ca le promite salarii mari pentru ai motiva sa lucreze până la sfârșit de sezon si după le dă câțiva bani si in rest îi este indiferent de noi ce se întâmplă mai departe.
Auzind astea am mai mers odată să-mi confirme salariu, mi-o spus același lucru.
Apoi a treia oară am decis să-l înregistrez si l-am întrebat, el mi-o spus la fel( 4000 pe lună). Acum am înregistrarea.
Până azi 01.09.2021 am lucrat in continuu cu inima împăcată.
Acum iar problemă, mi-a zis o fostă bucătăreasă care a lucrat acolo si il cunoaște, ca seful se folosește de munca noastră si ca ea a auzit de la șeful cel mare ( mâna dreaptă a persoanei care deține hotelurile ) si care dă banii la urmă la angajați, ca noi nu avem salariul mai mult de 2500 lei pe lună.
VA ROG SĂ MA AJUTAȚI CUM SA PROCEDEZ IN ACEST CAZ, Ca sa nu fiu amăgit pana la urmă!
menționez că m-am înțeles ca voi lucra până pe 12.09.2021 ca pe 13 se începe școala.
Apropo lucrez împreună cu fratele meu el are încă 16 ani si lucrează aici ca Patiser. Si se află in aceeasi situație ca mine.
Până acum (12.06.2021 - 01.09.2021, muncă zilnică) , nu am primit decât 2000 lei.