avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Activitate FuguTheFish

Activitate FuguTheFish

Mă refer la aplicarea contribuțiilor.
Conform calculator-salarii.ro , la un salariu brut de 5000 de lei, de exemplu, angajatul ar fi luat în mână 3507 de lei după deducerea impozitului pe venit (16%), CAS (10.5%), CASS (5.5%), Șomaj (0.5%). Totuși, din 2018 până astăzi, la același salariu brut de 5000 de lei, angajatul ar fi primit 2925 de lei după deducerea impozitului pe venit (10%), CAS (25%) și CASS(10%). Îmi este familiar faptul că au existat modificări în acest sens dar poate compania să dea salarii folosind procentele din 2017 pentru acele contribuții? Iar cum diferența nu este neglijabilă (peste 16%) iar salariul pe contract este cel brut, îmi este teamă de o scădere a salariului net.

Cornel Vasile a scris:

Pentru sectorul privat nu exista legislatie specifica adoptata. In general, nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile sau prin regulamentul intern..

Este vorba de o companie privată. :)

Cornel Vasile a scris:

Vorbiti de sectorul bugetar sau privat?

Recent am aflat că o companie cu un număr mare de angajați face salarizarea "pe legislația din 2017". Întrebarea mea este: Au voie firmele să folosească legislații mai vechi pentru salarizare? Și dacă da, despre ce este vorba mai exact? Și pentru cât timp? Pentru că la același salariu brut, pe legislații ulterioare (2018-2021), mult mai puțini bani ar ajunge la angajat.